Monday, February 23, 2009

Novel: Rooftop Rant - Hlovate


Taken from Jemari Seni's website:-

lontarkan
...kalau tidak ia meracun
kongsikan
...walau hanya pada awan-awan

Mereka berbicara di atas bumbung
Episod hidup memang berbeza, tapi cerita mereka masih selari!

Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu!

Hidup tak selalunya lawa
Tak selalunya ada pelangi
Kalau nak kata a bed of roses pun, duri-durinya tetap ada
Kadang-kadang... bilamana ‘malapetaka’ tu datang, terasa macam kena gelek ke bumi dek ahli sumo
Rasa macam dah tak mampu bangkit
Rasa macam dah tak mampu hela nafas

Dengarkan HLOVATE berbicara:
tentang hikayat Rooftop Rant dari puncak Wisma Topaz ini...
tentang Trisy dan Jade...
tentang bukit yang sayup di depan
tentang angin yang membawa salam di belakang
tentang lang sewah yang berlegar melayah di atas
tentang deretan kenderaan yang bersesak-sesak di bawah
dan mereka terus bercerita...
sesudah berani meruntuhkan tembok hati dan dinding rasa

mampukah dibeli tangga-tangga untuk mencapai cita-cita?

ini cerita sebuah bicara
bicara bumbung namanya....

***

Toby said:

I love HLOVATE's novels!! Hlovate never failed to impress me with novel2 dia..

Why i love Hlovate's novels:-


bahasa yang sempoi dan selambadak...

jalan cerita yang lain dari yang lain...

kisah cinta yang mengusik jiwa (sikit2 ada kena mengena lah kan..)

happy ending!! (ni paling penting..)

Anyway, aku baca buku ni masa tunggu mak aku jumpa doktor dia kat Hospital Selayang.. 2 jam siot tunggu.. rupa2nya doktor yg mak aku selalu jumpa tu tak ada.. ganti ngan doktor lain, tu yang lambat tu.. sedar2 tak sedar, aku habih baca sampai bab 66.. balik umah, terus sambung sampai habih..

Rooftop Rant:

I can't really write the review - tak suspen laa untuk yang belom baca tu.. sapa nak tau cerita dia macam mana, kenala pi beli.. boleh order kat Jemari Seni.. heheh..
yang bestnya, novel ni ada mention lagu Dare You To Move by Switchfoot - alaa.. lagu yang David Cook penah nyanyi dulu masa zaman American Idol dia laa.. heheh.. see, i've been Cookified!!..

Anyway, here are my fav quotes from the novel..

"Trisy,
I'll be back

Jade"

"...lontarkan...
...kalau tidak ia meracun...
...kongsikan...
....walau hanya pada awan-awan..."

"whatever it is, to live well or live hell, you choose
may Allah bless"

"There are times when strangers are like family,
and family are like strangers.."


 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari