Sunday, January 18, 2009

Anugerah Juara Lagu ke 23

Stadium Putra Bukit Jalil, 18 Januari 2009

Lintas Langsung: Depan TV!!

Pengacara: Cheryl Samad, Ally Iskandar & Faizal Ismail

Pengarah Muzik: Ramli MS

Tema: Iluminasi Muzik

Juri Profesional: Hazami, Acis, Mohariz Yaakub, Saharudin Mustapha, Adibah Noor, Dr Wan Zawawi, Helen Yap, Azmeer (ketua juri).

Bukan Di Sini – Sofaz
Salah satu penyertaan Group/Berkumpulan. Saya suka persembahan Sofaz. Mereka nampak bersungguh2 dan enjoy.

Lagu Kita – Aizat
Malam ini merupakan satu sejarah buat Aizat sendiri kerana lagu ciptaan beliau di usia 17 telah berjaya membawa beliau ke Final. Tapi, ada sikit lain la pada susunan lagu. Vocal dan irama seolah2 tak senada. Entahlah, mungkin saya silap..

Dusta Berkalang – Aiman
Intro yang agak lain. Aiman sendiri melakukan kejutan dengan berpakaian ala Firaun.. hmm.. rimas juga tengok penari latar, tapi ianya mungkin perlu untuk menghidupkan maksud lagu ini. Saya rasa Aiman perlu fokuskan pada ekspresi muka beliau memandangkan beliau begitu berhati2 dengan topi Firaun beliau yang saya rasa berat. Cubaan yang baik, namun beliau perlu pandai bermain dengan kamera

Cuba – Faizal Tahir
Welcome back! Itulah ungkapan yang paling tepat selepas Faizal Tahir tidak dapat menyanyikan sendiri 2 lagu beliau pada Juara Lagu yg ke 22 tahun lepas. Rata2 rakan saya menjangkakan beliau akan jadi juara malam ini. Faizal membawa gitar untuk mengiringi lagu ini. Saya jangka persembahan untuk lagu kedua pasti lebih hebat. The vocal – undeniably fantastic!!

Yang Pernah – Estranged
Estranged mengulangi kegemilangan mereka tahun lepas bila lagu mereka sekali lagi berjaya ke Final. Rich nampak hensem sikit semenjak kawin Desember tahun lepas. Haha.. Awal2 nampak macam nervous, tapi semakin baik dengan gimmick mereka.

Hanya Di Mercu – Ayu
Rambut baru ala Oprah menyerlahkan lagi persembahan beliau. Saya suka penambilan baru ini! Kena lebih ekspresi ya dik!! Tak perlu penari latar jika tumpuan hanya untuk beliau.

Doa Dalam Lagu - Zahid & Heliza
Terselit pesanan dari Mawi, penyanyi asal lagu ini yang sekarang berada di Korea. Beliau meminta maaf kerana tidak dapat menyertai Finale ini. Terkilan sikit katanya. Zahid menggantikan beliau pada malam ini. Beliau dan Heliza did a very good job!! Gandingan suara memang serasi malam ini. Heliza looks cute with baju ala pengantin.

Sampai Syurga – Faizal Tahir

I love this song and I am really2 glad that Faizal is the singer. Tak terbayang orang lain yang menyanyikannya. Saya dah jangka – persembahan beliau kali ini lain dari yang lain. Beberapa orang pembantu sebagai ‘entourage’ seolah2 sedang menyiapkan beliau sambil beliau menyanyi. Kemudian, sekumpulan koir perlahan2 beratur di hadapan beliau dan beliau keluar semula dengan persalinan yang sedikit berbeza dan bermain gitar. Sekali lagi saya tekankan: Vokal beliau memang HEBAT!!

Bila Nak Saksi – Spider
Saya suka vocal Tam. Enuff said. *wink**wink*.. Err.. he DOES looks gorgeous tonite..

Aku Stacy – Stacy
Alamak! Terlebih sudah.. Tag line Stacy yang ‘terlebih sudah..’. Stacy membawakan gaya ‘Iluminasi’. One word for Stacy – SUPERB!!!

Dingin – Ziana Zain
Penyanyi tersohor Malaysia yang masih lagi popular dan vocal yang masih mantap. Lagu kategori Balada ini diumumkan layak menyertai Finale semasa Semi Final Pop Rock. Kak Ziana best!!

Lagu Untukmu - Meet Uncle Hussein
Persembahan yang amat bagus sekali! Gimik rupa badut sangat menjadi!! Nyata mereka kreatif dalam meng’iluminasi’kan muzik mereka malam ini.

Persoalan Cinta – Farawahida
Persembahan yang ‘colourful’ ala Hang Li Po. Kita dah dapat pengganti Noraniza Idris nampaknya.

Kalis Rindu - Elyana
Komen ‘berkaki ayam’ yang tak berkesudahan dari TV3 sejak ianya dijadikan isu. Pencipta lagu & penulis lirik – Aidit Alfian & Julfekar mengiringi dengan bermain gitar. Persembahan Elyana sangat ‘cute’.

Persembahan Iluminasi Muzik
Gemilang - Wada, Jaclyn, Gadis Melayu – Haqiem, Jamal Abdillah, Andalusia – Hafiz, M. Nasir, Isabella – semua

Persembahan Terbaik: Sampai Syurga – Faizal Tahir
Yeeehaaaaaaaarrrrrrrr…… he deserves it!!!!

Vokal Terbaik: Sampai Syurga – Faizal Tahir
OMG!! *Dies*

Juara Kategori Etnik Kreatif: Dusta Berkalang – Farawahida
Err…

Juara Kategori Balada: Sampai Syurga – Faizal Tahir
Fuhhh… puas hati gilerr…

Juara Kategori Pop Rock: Lagu Untukmu – Meet Uncle Hussein
Weeehooooooooooo….

JUARA LAGU
Lagu Untukmu
Meet Uncle Hussein


Thursday, January 15, 2009

American Idol Season 8



New season of American Idol debuted yesterday in Malaysia and those who are a fan can tune in to Astro StarWorld channel 711, every Wednesday and Thursday at 6pm and repeat on Thursday and Friday at 12.30am.

So, this year, new judge will be joining Paula Abdul, Simon Cowell & Randy Jackson - she is Kara DioGuardi,Grammy-nominated songwriter and also a veteran in the music business. Reports by yourtango.com saying that Kara (pronounced as 'Care-ra') is secretly engaged to a Mike McCuddy.

I wonder who will be joining David Cook, Carrie Underwood, Kelly Clarkson, Ruben Studdard, Fantasia Barrino, Taylor Hicks & Jordin Sparks. Since there's already 4 lady winners, so i'm predicting another guy is gonna win this time. HAHAH! Some guy with opera vocals (and still looks sexy like Sebastien Izambard from Il Divo), perhaps? You wish!!

Anyway, here's some of the changes from last season:-

1) This season will quickly move its focus to the potential singers during the earlier stages of the competition rather than "William Hung-like" contestants and "funny auditions".

2) Ken Warwick is the new Executive Producer for the show replacing Nigel Lythgoe who is now moving on with So You Think You Can Dance

3) Idol Gives Back will not return this season due to the ongoing economic crisis and recession, as Idol officials did not feel comfortable asking viewers to donate during these times.

4) The show will now feature a permanent fourth judge — songwriter and record producer Kara DioGuardi.

5) the Wild Card round returns since Season 4.

There will be 36 semi-finalists picked instead of 24 who will be divided into 3 groups of 12. The groups of 12 will perform on Tuesday. At the conclusion of each results show on Wednesday, the male and female semifinalists who received the highest number of home viewers votes for their previous night's performance will instantly become a Top 12 finalist. In addition, another semifinalist that had received the next-highest number of votes after the performance episode — regardless of whether he or she is male or female — will also become a finalist.

In the wild card round, the next highest finishers plus other eliminated semi-finalists will return for one more chance to compete. The judges will pick the 3 performers left that they consider the best. No voting by the public will be done at this stage.

Audition City - Date - Audition Venue

San Francisco, CA - July 17 - Cow Palace
Louisville, KY - July 21 - Freedom Hall
Glendale, AZ - July 25 - Jobing.com Arena
Salt Lake City, UT - July 29 - EnergySolutions Arena
San Juan, Puerto Rico - August 2 - Coliseo de Puerto Rico
Kansas City, MO - August 8 - Kemper Arena
Jacksonville, FL - August 13 - Jacksonville Veterans Memorial Arena
East Rutherford, NJ - August 19 - IZOD Center

Contestants are required to be between the ages 16 and 28 on July 15, 2008 and eligible to work in the United States.



I saw the show's first audition last night on TV and it was repeated the next 2 hours at 8pm. Few interesting contestants were seen such as the 'bikini girl' Katrina Darrell, the blind guy - MacIntyre - seriously i thought he was related to Joey McIntyre from NKOTB, the bubbly contestant - can't remember what her name was, the roughnecker, the smart dork who can't sing God Save the Queen and few others.

Wednesday, January 14, 2009

Good Luck, Sist!


My sister has landed in Milwaukee last night. Yes, she's gone there last Monday to pursue her PHD in Information Science.

I can't really describe the scenario when we sent her at KLIA. All I can remember was when i hugged her tight and kissed her cheeks for the last time. And obviously i didn't say a word that time coz i was crying so hard.

And i didn't even take any pictures with her that last time...

I hugged each of my nephews - Adam, Ahnaf & Amin, as they looked a bit confused at me for they never see me crying that hard. And Sofea, my heart ached so much at the thought of me not seeing her growing up for the next 4 years..

See ya all this coming Raya ok. Acu will celebrate Raya with you guys there, Insya Allah..

Prison Break canceled!!


Aiyaaaaaaaaa... why laaa... i really like this show... huhu..

According to Fox, they will not renew the show for season 5 and the final episodes of season 4 will begin on April 17.

The on-screen couple - Michael Scofield & Sara Tancredi



Monday, January 12, 2009

Golden Globes Awards : Winners

Cecil B. DeMille AwardSteven Spielberg

Best Motion Picture - Drama
Slumdog Millionaire

Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Drama
Kate Winslet – Revolutionary Road

Kate & Leo


Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Drama
Mickey Rourke
– The Wrestler

Mickey Rourke


Best Motion Picture - Musical Or Comedy
Vicky Cristina Barcelona Mediapro; The Weinstein Company

Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Musical or Comedy
Sally Hawkins – Happy-Go-Lucky

Sally Hawkins


Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Musical Or Comedy
Colin Farrell – In Bruges

Best Performance by an Actress In A Supporting Role in a Motion Picture
Kate Winslet – The Reader

Best Performance by an Actor In A Supporting Role in a Motion Picture
Heath Ledger – The Dark Knight

Best Animated Feature Film
Wall-E Walt Disney Pictures and Pixar Animation Studios; Walt Disney Studios Motion Pictures

Best Director - Motion Picture
Danny Boyle – Slumdog Millionaire

Best Screenplay - Motion Picture
Slumdog Millionaire Written by Simon Beaufoy

Best Original Score - Motion Picture
Slumdog Millionaire Composed by A. R. Rahman

Best Original Song - Motion Picture "The Wrestler" – The Wrestler Music & Lyrics By: Bruce Springsteen

Best Television Series - Drama
Mad Men (AMC) Lionsgate

Best Performance by an Actress In A Television Series - Drama
Anna Paquin – True Blood (HBO)

Anna Paquin


Best Performance by an Actor In A Television Series - Drama
Gabriel Byrne – In Treatment (HBO)

Best Television Series - Musical Or Comedy
30 Rock (NBC) Universal Media Studios in association with Broadway Video and Little Stranger Inc.

Best Performance by an Actress In A Television Series - Musical Or Comedy
Tina Fey – 30 Rock (NBC)

Tina Fey


Best Performance by an Actor In A Television Series - Musical Or Comedy
Alec Baldwin – 30 Rock (NBC)

Best Mini-Series Or Motion Picture Made for Television
John Adams (HBO) Playtone in association with HBO Films
Best Performance by an Actress In A Mini-series or Motion Picture Made for Television
Laura Linney – John Adams (HBO)
Best Performance by an Actor in a Mini-Series or Motion Picture Made for Television
Paul Giamatti – John Adams (HBO)
Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television Laura Dern – Recount (HBO)

Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television
Tom Wilkinson – John Adams (HBO)


Few of My Favourite Actors:

Zac Efron & Vanessa Hudgens


Sandra Bullock


Brangelina


Anne Hathaway


Hayden Panettiere


Wednesday, January 07, 2009

Lyrics: Aku Juga Iya - Felix Agus


Shocking new hair!! Err.. new ke? Dah lama kot.. aku je yg ketinggalan.. huhu..
Credit pix to: http://japrin.blogspot.com/



Kamu sedang kecewa
Aku juga...iya
Dia telah tinggalkan kamu
Aku juga...iya

Nasib kita serupa
Mangsa noda cinta
Lelaki dan wanita sama
Sering sakit menyakiti

Korus:

Tapi tak mengapa
Aku bisa menemani mu
Di saat-saat seperti ini
Aku tahu kemahuanmu
kesetiaan dan kebahagiaan

(ulang 2 kali)

Aku mahu dampingi kamu
Kamu bilang...iya
Aku mahu cintai kamu
Kamu bilang...iya

Pararap...pararap...pararap...pararap

(Ulang korus)

Ayuh kita mulai menyatu
Selagi sering memerlukan
Biarkan kisah lama berlalu
Kita bikin cerita baru


Toby: Wahhh.. lagu baru dari Felix... surf punya surf blogs from Sabah, gidong & dbos-fm, terjumpa this posting on Felix. I am a fan of Felix's vocals since AF3. It is good to hear that Felix is currently recording songs for his new album and this song is one of 'em. Sapa2 nak dengar lagu ni and to know latest updates on Felix, sila ke blog ini.

Takziah buat Suraya Pauzi

Semalam aku dapat call at 8.20pm from a close fren of mine - Suraya Ahmad Pauzi. I sensed something was quite different from the way she talked. Like as if she was holding back tears..

Suraya: Lala, aku nak bgtau ko sumthing..

Toby: Apa dia, ko okay ke tak ni?

Suraya: Husband aku dah meninggal..

Toby: Innalillahiwainnailaihirajiuun.. kat mana?

Suraya: Kat hospital Ampang ni.. (started crying..)

Toby: (err..) Aku kat pasar malam ni.. temankan mak aku beli barang, pas tu nak pegi Giant pulak nak beli barang.. nanti lepas aku balik nanti, aku pegi sana eh..

Suraya: Ok.. nanti ko nak datang, call aku.. (sambil tersedu sedan..)

Toby: Ok, ko bawak banyak bersabar ye... (tatau nak pujuk camna dah)

Suraya: Ok. Bye..

Toby: (Terus call member2 lain bgtau..)

Terkejut gak aku dengan berita ni.. Arwah dan kawan aku memang loving couple. Arwah memang dah lama sakit, tapi pagi semalam dia demam kuat so tghari pegi hospital. Kawan aku masa call arwah pagi semalam macam ok je. Tapi petang tu, family arwah call Suraya suruh pegi hospital cepat2 pasal arwah macam dah nazak. Kawan aku pun terus blah dari ofis, kebetulan dah habis ofis hours. Sampai hospital dalam lebih kurang kol 6.30pm. Dia cuba kejutkan arwah (mak mentua dia kata arwah tgh tidur masa tu) tapi arwah dah tak boleh cakap & dengar. Derang panggil doktor, pastu lepas doktor dah cek, sadly said that arwah dah tak ada lebih kurang pukul 7.45pm.

I went there at about 9 sumthing. Sesat plak nak pegi Hospital Ampang kat Pandan Mewah tu.. last2 Suraya datang amik terus pegi umah dia coz dia nak mandi dulu. Arwah dah dibawa balik ke rumah mak dia dekat2 situ. Aku temankan Suraya kejap then dia tunggu abang dia nak pegi umah mak mentua dia sama2. Suraya cerita sebelum tu 3 kali dia mimpi pasal arwah. Dia dah tak sedap hati dah masa tu, tapi arwah dok tenangkan dia maybe tu cuma mainan tidur. Tak sangka, rupanya arwah yang pergi.

Semoga Allah cucurkan rahmat untuk arwah Faruq, suami Suraya. Al Fatihah.

Monday, January 05, 2009

Legaaa!! I luv u MyEG!!


Heheh.. just nak crita yang aku finally managed to renew roadtax online. Dah panic sat coz JPJ system at all post offices are all offline.. gila.. dah seminggu offline..

Aku terus check website JPJ nak tengok nearest JPJ office dari ofis aku ni. Tanya kawan aku lak, dia kata bapak dia yg selalu renew kan.. huhu..

Anyway, surf punya surf, tetiba tertengok lak perkataan 'RENEW ROADTAX ONLINE'. Hah!! Bila click kat situ, rupanya MyEG website lak kluar. Aku memula malas nak go on as i had a bad experience with MyEG punya registration. Pastu gatai gak tangan nak tekan sebab tak yah login or key in password pun. Click punya click, rupanya ada service renew roadtax guna FPX. Yeeharrr.. ada gak cara aku tak yah susah payah kluar cash.. then, terus gak renew. Rupanya kena choose sama ada diorang nak hantar or kena collect from MyEG office. Office2 dia ada la satu setiap negeri. Tgk2 kat KL ni dekat la jugak kat ofis aku.. yeayea... tak kira, aku nak collect hari ni jugak...

Lepas dah siap bayar online, dah successfully submitted tu, tetiba teringat lak, bayar guna FPX ni online ke atau kena tunggu dua tiga hari dulu before derang process?? Warghhh.. pucat lesi sat aku.. pastu tanya punya tanya, rupanya derang dapat process online jugak.. fuhhh.. LEGAAAA...

Then, since MyEG tgh process, derang cakap boleh collect Road Tax hari ni jugak before 5pm.. yeehhaarr.. aku mintak permission 'boss kecik', kluar sat nak amik Road Tax, tak sampai 2 jam dari request kat website, kereta aku dah pun berpelekat Road Tax baru..

Thank you MyEG! Thank you RTD!

Thursday, January 01, 2009

Here Comes 2009!!


Tadaaa... new year new template laaa.. haha..


I am glad that 2009 finally comes. Kenapa? Mungkin kerana saya ingin tinggalkan segala memori pahit yang saya tak ingin ingat lagi. Ya, memang terlalu banyak yang pahit. Tapi saya berjanji, saya akan lebih ceria, gembira dan bersyukur dengan apa yang saya ada sehingga saat ini.. (ceh.. poyo tak bahasa.. hua hua..)

Banyak benda sebenarnya yang saya lakukan semenjak dua tiga menjak ini sehingga tiada masa untuk meng'update' blog. Kebanyakannya ada berkaitan dengan keluarga yang memerlukan perhatian saya sekarang ini. Kakak saya akan ke US 11 hari lagi , dan perasaan saya bercampur baur dengan kenyataan ini. Walaupun saya gembira dengan kejayaan beliau, tapi saya sedar saya akan kehilangan teman berbicara, tempat mengadu dan teman berkongsi segala suka duka.. Ya, kakak sayalah segala-galanya bagi saya. Saya kurang rapat dengan abang2 saya, dan ibubapa saya sebenarnya kurang memahami saya walaupun saya berada di sisi mereka 24 jam. Tapi saya akan kuatkan semangat dan terangkan hati, Insya Allah, kebahagiaan yang menanti di akhir hayat nanti. (poyo lagi!!!)


Okay, enuff of the bahasa bunga2.. happy things happened throughout 2008 were:

Ning got married ~ Estranged menang Juara Lagu!! ~ Vote on the election for the 2nd time ~ Nabil crowned as Raja Lawak (lawak giler mamat nih..) ~ Stacy juara AF6 ~ David Cook IS the American Idol season 7 ~ 1st time went to Singapore ~ watched Sepi, another best romantic movie from Khabir Bhatia ~ Chong Wei won Silver Medal for Olimpics in Beijing and he got 'Datuk' for that ~ watched LOS DAN FAUN, funniest Malay movie of the year ~ Twilight Saga was introduced with most beautiful man, Robert Pattinson as the lead actor.. haha..

 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari