Monday, January 14, 2008

Toby Moments: Part 2


Last Saturday, i went to a Masquerade Party hosted by my company Division. I told Sherry to book a seat for me as i was in the prayer's room at the time the door to the party was opened.

As i entered... wallaa... banyaknye mejaaa... I 'sms'ed Sherry..


+toby: which table is our table?

+sherry: 55

Arghh.. i hated searching for it coz ramai giler...


As i approached the table... I saw that i either have to seat beside my new boss, Kareena, (who put all her stuff at the seat beside her) or beside this quiet but 'playboy' colleague, Remy.

toby: (Shittt... why la Sherry tak save seat aku kat sebelah dia... duhhh...)

Nak tak nak, i had to seat beside Remy as i couldn't ask my boss to move her things. So...


toby: (showed my fake smile) Hi! Ada orang duduk sini?

remy: (geleng kepala) takde... (senyum fake jugak)


toby: Sorang je? (bodoh.. soalan apa ni... sahh aku nevesss..)


remy: (gelak... ) a'aa.. sorang...


toby: (tried to start conversation with the rest of the people at the table and tried very hard to ignore Remy who kept on his mask, looking macho...)



After a while, suddenly out of no where...


remy: (leaned a little bit towards me and some kind of starting a secretive conversation) So... kat Call Centre (my former workplace), ada yang single tak?


toby: (almost choked coz i was drinking my fruit punch) Huh?


remy: kan ramai awek kat sana... (gelak..)


toby: (oit.. aku dah 2 bulan tak pegi sana laa.. camna la aku nak tau ada awek cun yg single ke tak..)


gary: (tiba2 menyampuk) got a lot also here.. (referring to all the sexy girls at other tables around us)


toby: (gave out a fake smile again while stared at his cute eyes...) to narrow down the list, u nak yang bertudung ke atau yg tak bertudung?


remy: ahahahah... (gelak nevess...)


toby: yang bertudung memang ramai... yang tak tu, boleh dikira la...


gary: bla bla bla... (saying something which stopped our conversation)


toby: (isy.. sebok je orang tua ni...)

remy: (just smile while looking guilty towards me as he too, wanted to prolonged the conversation)


And it just kind of stop right there... as others are laughing to other's jokes...



Aaaanddd... the 'beer' came...


The waitress unashamedly put a glass of beer in front of Remy. I stared hard at the glass... not at Remy. I knew then right that moment that he drinks.

And it was a MAJOR turn-off, no matter how cute his eye is.

Suddenly...


remy: (turned suddenly to me) Back to our discussion... (sengihh..)


toby: (enoughh, playboy!!!) Yesss?

sherry: hey! (pointing at the big screen in front).. they are showing the numbers who got the lucky draws!!


So, everybody was looking at the numbers shown and compared it with the numbers on their invitation card.


Again, from the corner of my eyes, i knew Remy felt guilty again... but i just ignored him for the rest of the day. Maybe i was disturbed by the fact that he drinks. Or.. maybe with the fact that he is suddenly out of my 'list'. (Oh, dun worry... he's my last hope anyway, there's no other list, i promise...)


Oh, have i told you that he gentlemanly put the food on my plate, twice?


remy: (turned towards me as if i was his girlfriend) you nak this rice (already reached the rice with the spoon)?


toby: yup, thanks... (failed to stop him and tried not to look at him..)

Remy put a spoon full of rice onto my rice bowl as we were starting to eat part of the Chinese meals. Then again...


remy: you nak sayur? (almost the same exact question.. already he wanted to pick up the salad)


toby: (geleng..) no thanks... (i wasn't in the mood of eating vegetables that nite, really...)


However, later that nite, our boss revealed that he actually already has a girlfriend, which he almost denied it, of course...


remy: (kept saying while he laughs guiltily) aiseh... aiseh... (meaning: pecah tembelang aku....)


Starting that point until end of the dinner, we didn't talk with each other. Until today, as he totally ignored me the rest of the day.

*All names are not real..

Thursday, January 10, 2008

BORAK LOKASI: Percintaan Akma, Kautsar

kru produksi klip video 'Aku Tetap Milik Mu'

UMUM mengenali Zainal Alam Kadir, 41, sebagai pengacara tetapi tidak ramai tahu bekas pengarang hiburan akhbar Malay Mail ini turut berbakat besar dalam bidang nyanyian. Minatnya yang begitu mendalam terhadap muzik turut membawa pengacara rancangan Filem @ Kirana ini menubuhkan produksi sendiri, Alamorphosis Sdn Bhd (ASB).

Artis sulungnya, ALAMband dianggotai Andrey Sophian Adris (vokal utama), Yusry Adi (drum), Muhammad Kautsar Mat Sin (base), Isma Izhar (gitar) dan Adiey Ariansa (gitar), baru saja muncul dengan album kedua, Tetap Milikmu. Single pertama mereka, Aku Tetap Milikmu mula berkumandang di kebanyakan radio tempatan.

Bagi menghangatkan promosi album itu, ASB baru-baru ini menghasilkan klip video Aku Tetap Milikmu yang dilakukan sepenuhnya di Pulau Pinang.

Bagi melihat secara dekat proses klip video dilakukan, RAP dipelawa ASB ke lokasi yang membabitkan apartmen mewah di kawasan Persiaran Gurney di sana.

Menariknya, dalam menghasilkan klip video ia memerlukan lakaran cerita (storyboard) bagi memudahkan penggambaran dijalankan dan lirik lagu menjadi skrip penceritaan.

Selaku penerbit, Alam yang turut bertungkus-lumus di lokasi memberitahu proses pembikinan klip video tidak banyak beza dengan iklan televisyen. Penggambaran dilakukan dalam masa singkat dan paling lama dua hari.

“Setiap pembikinan klip video memerlukan lakaran cerita. Setiap tenaga kerja termasuk pengarah tidak perlu pening kepala untuk memikirkan sudut sesuai diperlukan kerana segalanya sudah digambarkan di atas kertas,” katanya.

Kata Alam, jalan cerita untuk klip video Aku Tetap Milik Mu dihasilkannya sendiri dengan dibantu Pengurus Produksi, Amir Hafizi dan Zaidi Yacob.

Selesai menyiapkan lakaran cerita barulah mereka membawanya bertemu dengan pengarah, Nurul Azrin Mohd Nasir untuk memberikan penjelasan.

“Dalam menangani klip video ini saya selaku penerbit cuba bersikap terbuka kepada semua pihak yang terbabit secara langsung dan tidak langsung. Penerbit sendiri berhak menukar jalan cerita jika ia dirasakan kurang mantap,” katanya.

Begitupun, kata Alam, kekuatan klip video tidak bergantung kepada jalan cerita semata-mata tetapi juga keindahan pemandangan dan lokasi digunakan agar mampu mempengaruhi pandangan penonton yang menyaksikannya.


“Kami memastikan lokasi digunakan sesuai. Sebelum melakukan lakaran cerita, pengurus produksi terlebih dulu mencari dan meneliti lokasi sesuai. Kebetulan seorang kenalan memiliki apartmen mewah di Pulau Pinang jadi ia kami gunakan sebagai lokasi utama,” katanya.

Penggambaran klip video Aku Tetap Milikmu berlangsung selama sehari membabitkan adegan percintaan antara Kautsar dan bintang Akademi Fantasia musim ketiga, Akma. Turut dipaparkan persembahan secara live kumpulan ALAMband.


Bagai benar-benar dilamun cinta


MENARIKNYA dalam penggambaran klip video Aku Tetap Milikmu, pemain bass dan vokal kedua ALAMband, Muhammad Kautsar Mat Sin (Kautsar), 30, buat pertama kali menunjukkan bakatnya dalam bidang lakonan.
Menambahkan lagi tarikan klip video ini apabila Kautsar digambarkan bercinta dengan bintang Akademi Fantasia musim ketiga, Asiahtunakma atau Akma.

Mereka kelihatan begitu serasi apabila melakonkan babak romantis seperti benar-benar sedang dilamun cinta.
Kautsar berkata, dia tidak menafikan rapat dengan Akma. Jadi apabila mereka ditemukan untuk melakonkan watak percintaan, keserasian itu wujud.

Akma rapat dengan rakan-rakannya yang bernaung dibawah Alamorphosis dan selalu datang di studio. Dari situ kami mula mengenali antara satu sama lain. Tapi jangan salah faham, hubungan kami tidak lebih daripada kawan,” katanya. Kata Kautsar lagi, antara babak susah untuk dilakonkan apabila dia perlu bergaduh dengan Akma.

“Seumur hidup saya tidak pernah berlakon. Jadi apabila pengarah meminta kami melakonkan babak gaduh, saya rasa gugup. Begitupun, bagi memastikan segala kerja berjalan lancar. Saya buat saja mengikut arahan skrip.
“Sekiranya lakonan saya itu dikatakan hidup, Alhamdulillah kerana saya cuba memberikan yang terbaik,” katanya.

Video: Aku Tetap Milik Mu


Penerbit: Alamorphosis Sdn Bhd.

Pengarah: Nurul Azrin Mohd Nasir

Penolong Pengarah: Melissa Zakariah

Pengurus Produksi: Amir Hafizi dan Zaidi Yacob

Jurukamera: Ruzaimi Ahmad

Penata Cahaya: Fazley Rahim

Jurusolek dan Dandanan: Rin
Busana: Calvin Thoo

Model: Asiahtunakma Abdullah (Akma)


Berita penuh boleh di baca di SINI.


Tak salah saya, ini kali kedua Akma beraksi dalam klip video lagu. Kali pertama semestinyalah 'Percaya Pada Cinta' arahan Azwan Ali untuk program Cit Cat. Saya tak sabar untuk menyaksikan klip video 'Aku Tetap Milikmu' ini. Adegan pergaduhan antara kekasih mungkin pernah Akma lalui kerana sebelum ini pun, beliau rapat dengan rakan lama atau 'kekasih gelap' beliau, Felix. Ada sesuatu yang berlaku yang menyebabkan mereka tidak lagi rapat sekarang ini. Mungkin kerana tidak lagi 'serasi bersama' ataupun sibuk dengan karier masing2. Saya masih lagi ternanti2 klip video single Akma, Tetap Menanti.

Baru2 ini, timbul pula gosip Akma dengan Alkausar, pemain bass ALAMband di laman web hiburan - murai.com.my. Tiada angin, tiada pokok bergoyang, tiba2 sahaja timbul gambar mesra Akma bersama Kausar. Rupa2nya hanya sekadar gambar lakonan klip video. Mnejadi juga gimik kali ini.



Apa kata anda bila melihat gambar ini pula. Ada 5 perbezaan antara gambar di atas dan gambar di bawah. Cuba anda teka apa 5 perbezaan itu. Hahahha...

gmbr ikhsan dari myspace zainal alam


Alhamdulillah, karier Akma sekarang semakin meningkat walaupun kadar peningkatan saya rasa sedikit perlahan. Apa yang saya tabik dengan Akma ialah beliau sangat menghargai peminat beliau. Kerana itulah beliau masih lagi mempunyai peminat yang ramai yang menghargai kehadiran beliau dalam mewarnai dunia hiburan yang semakin mencabar. (Macam tulis berita la pulak! Hahaha...)

a DIVA in the making...

Paling baru, Akma akan merakamkan program Kwek Mambo Sabtu ini bersama diva Malaysia, Anita Sarawak. Untuk aktiviti2 terbaru Akma, anda boleh layari:-

http://www.myspace.com/Akmakonnichiwa

http://www.akmafc.net/


SEMOGA AKMA BERJAYA! Saya sebagai peminat, akan sentiasa mendoakan Akma berjaya dalam karier dan hidup.

Saturday, January 05, 2008

Ingkar - Bunga Citra Lestari

di saat cinta tercipta
semestinya aku merasa
di kala hasrat mendalam
semestinya aku berbalas

dari hati kini kusadari
tak semestinya aku berkasih
jika hati tak dapat berbagi
baiknya rasa itu tersimpan dalam

c/o:
semestinya aku mencinta
seharusnya aku menyayang
oh maafkan jika
semua ini yg kuberikan untukmu

dari hati kini kusadari
tak semestinya aku berkasih
jika hati tak dapat berbagi
baiknya rasa itu tersimpan dalam





Dah lama gak aku beli album Bunga Citra Lestari. Ni semua gara2 filem dia 'Cinta Pertama' yang aku suka tu le. Anyway, bila dengar balik lagu ni kat Era, it's sooo mendamaikan hati aku. Muzik dia very the santai one so bila dengar pun rileks. Lirik pun so very the kena one dengan my life. So... enjoy the songs.

I'd like to wish Happy Birthday to my 'forever-vogue' friend, Gambate. Semalam dinner ngan geng2 kat Restoren Rasa Sayang kat Jalan Yap Kwan Seng. Classy mamak style. Hahahah... then terus gi Yow Chuan Plaza, karaoke plus birthday celebration kat sana.
May happiness be yours always, Gambate!!



Tuesday, January 01, 2008

2008: New Year & New Happiness

Isn't that what life is all about? To seek for lifetime happiness? Well, to some of us, maybe. And some of you might have different way of life where you seek for other things, which might, well, make you happy. Hahaha...

Thanks to my frenz who 'sms'ed me to wish Happy New Year. Some messages are just a duplicate from others who sms'ed to them just seconds before, and i had tears in my eyes when i read one particular message. The words maybe, but like i said, this person might just forwarded it.


A lot of great memories and experiences i'd like to cherish and review as they made me learn so much about things. What made them so special was the great people i was with and whom i met to feel the experience.

January
* Malam Gala Kuntilanak at KLCC. Thanks to Budiey for the invitation.
* Anugerah Juara Lagu 2006 - Went with a group of friends coz our Princess, Marsha and her Prince, Mawi (oopss) were there. Thanks to Panji and his friend as we got great seats! Heheh...


February

* My blog's 1st Birthday. Am thinking to have a party for this year's birthday. Hmmm..

* Anugerah Bintang Popular Berita Harian in Genting Highlands. Went with Braggs, Yatie & Zahar coz our Princess, Marsha & her Prince, Mawi (oopss!) were there. Met Budiey there. Great moments as we gotta see Marsha's reaction when Mawi won. Syyyhh.. hahaha... Met Mawi, Felix and frenz at 3 a.m after the show. Tired, but we were satisfied.
* Futsal at Ampang Sports Planet where Mawi & Akma were there.

March
* Akma's Birthday Bash at Red Box Ria at Sogo. Akma sang to us her new single, Tetap Menanti. Great single, indeed. Met Sham Kamikaze there, whom i have always admired for his great talent in music. Thanks to Pak Lah and family for their great hospitality, Kak Sari and Akmafc for the invitation, and to Jiwang United hardcores, who till this day are still strong supporting Akma and Felix. Went to M2MFrenz small gathering afterwards (at the same venue) where we were joined by Cheese from Japan and Babybling from Brunei! Cayalah!!
* Sunday Nite Live with Hazami at Planet Hollywood. Met the great Hazami, talented guy whom i've been wanting to watch his performance and listen to his great vocals live. It was like a dream came true. Thanks Budiey!

*Gempak Selebriti Astro in Putrajaya. Met Akma & Marsha there as they performed. Thanks Kak Na for the tour guide.. hehehe...

*Zoom In Bersama Bob AF2. Dah lama gak tak tengok this talented guy performed. No doubt he still has this great vocals yg lemak dan lunak. Kaer & Amylea were there too supporting him. Met Budiey's friends - Pakcik MMA & his sweet girlfriend. There were all so friendly and i am glad i met them that day.


April

* Started a new M&M fiction dialogue titled: Hatimu Yang Terpilih. Till this day, it has not finished due to uncertain circumstances which obviously based on the ups and downs of Mawi & Marsha 'so-called' friendship.


May

* Sunday Nite Live with Ferhad at Planet Hollywood. Warghh.. another talented AND sexy guy who obviously knows how to serenade not only one girl, but the whole Planet Hollywood's crowd. Thanks again Budiey!


June

* Fafau FC Bowling Tournament.

* Emil Emilda the Drama started showing in TV. First time Amani berlakon TV and first time also that i watched this great looking guy - Aaron Aziz on TV. At last! A fresh face on TV. Fell in love for the first time too for Jac's vocal for her new song - Cinta Tiada Akhirnya and Imran Ajmian's Seribu Tahun. Beautiful love songs ever!! Got the chance to visit the drama location where it was shot. At the LOFT near KL Sentral. Thanks to Suraya for the opportunity.
*Special Screening of DIVA the movie at KLCC. Despite bad review from the media, i went there only because i wanted to see Ning's acting.

July

* My favourite TV Series - Gol & Gincu 2nd season started. Yeay!

* My childhood fren's wedding - Faridah Hanom.

August

* Sunday Nite Live with Marcell - O-M-G!!! That's all i need to say about this guy. O-M-G!

* Mila & Frenz at Planet Hollywood. Marsha was there supporting for Mila. TQ Jaan for the ticket. Mila & Ebi sang their second duet song - Ada Cinta for the first time. WALLA...


September

* Jaclyn Victor's Gemilang Nite at Planet Hollywood. She was a humble diva of her own. Wow! to her superb vocals and funny jokes.

* Anuar Zain's new album was released. Great love songs. All of them.

October
* Buka Puasa Marathon - hahahah...

* Kerana Karina - First On-Line Drama in Malaysia shown at http://www.gua.com.my. Marsha as the lead actress, Karina. Bravo!


November

* My little Diva, An-Nursofea Damia was born.
* Resigned from my 7-years job. Finally! Started in CIMB the following week.

December

* Underneath Pokok Kelapak Bowling Tournament. Me as one of the committee. And i got to play with the great Abang Bad, the great Joe Lee and Diddy. Surprised Marsha with 2 birthday parties. What a special day, indeed.
As you can see, I did not make many postings at the end of the year. Why? Coz i felt my postings would be incomplete without pictures. And why didn't i take friend's pix? Well, you see, i love taking pictures. And i would really like posting pictures which i took myself. And i will definitely own a camera any time soon (borrowed my sist's camera for previous pix taken), maybe after bonus... hahahah...


My little Diva, Sofea..


HAPPY NEW YEAR, EVERYONE!
 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari