Saturday, June 30, 2007

Dialog M&M: Hatimu Yang Terpilih - Part 5



Part 1 Part 2 Part 3 Part 4


Marsha tiba2 jenguk kepala kat pintu…


Marsha: Guys… show cancelled… Baha yang bagitau…

Zahid dengan Mawi saling pandang memandang antara satu sama lain.

Mawi: (Laaa.. isy.. kacau!!) Dia ada bgtau kenapa kensel?

Marsha: (geleng kepala) Dunno la Wie… maybe ada sumthing to do with the VIPs yang datang kot… maybe they couldn’t make it on the 25th…

Zahid: So, macammana ni Mawi?

Mawi + Marsha: (terjawab sama2) Macammana apa?

Marsha tersipu2… Mawi lak sengih jer…

Zahid: Mawi ni ha… ada projek CI…

Mawi: CI apa plak ni?

Zahid: Projek cari Calon Isteri laaa… hahahah… (gelak berdekah2…)

Mawi dah tersengih balik… Marsha lak terpinga2 pastu terus macam nak balik…

Marsha: Okeylah guys.. I balik dulu… Byee…

Zahid: Eh, you ni datang semata2 nak bgtau kitorang ker? Ker saja nak jumpa Mawi?

Marsha: (cebik kat Mawi yang dok tersengih lagi…) I baru je dapat call dari Baha. Baha ingat you all ada dengan I. So I pun tak jauh lagi balik, I just turn la kejap…

Zahid: Hahaha… I main2 aja lah… (gelak kat Marsha yg terkial2 bagi alasan usikan dia…)

Mawi: Sha… Baha kata cancelled ker postponed?

Zahid senyum… Dia tau Mawi tak nak show ni cancelled.

Marsha: Dia kata cancelled… Why?

Mawi: (angguk jer…) Takde apa… (Muka Mawi dah nampak hampa coz dia dah tak leh jumpa Marsha selalu… Ye la kan.. bila lagi nak jumpa kalau bukan masa show…)

Zahid: Sha… member dah sedih dah ni… (buat isyarat muka tunjuk kat Mawi) dia dah tak boleh jumpa u slalu… (sengih…)

Mawi: (jeling kat Zahid) Ye la tuuu… memandai jer…

Marsha senyum… tapi dalam hati terdetak gak rasa sedih… dia pun tak tau kenapa…


Next few days…

Zahid call Mawi…

Zahid: Wei… Memang jodoh ko betullaa… Baha cakap show tu jadik plak… 12hb ni…

Mawi: Hahh?? Kejap jadi, kejap tak jadi… Bengongg!!! Abih tu, Marsha ngan Kak Betty dah tau ker?

Zahid: Dah… aku dah bgtau tadi… Marsha punya la excited masa aku bgtau tadi….

Mawi: Aiii… potong line nampak…. (sengih…)

Zahid: (gelak…) Tunggu ko, lembab sangat…

Mawi: (gelak gak…)

Zahid: Abih tu… Ko bila nak bgtau minah tu yg ko nak kat dia nih?? Sampai dia kawen ngan mamat tu baru ko nak cakap?

Mawi: (terdiam) Ntah laaa… aku pun tak tau… kalau jumpa pun, aku tak reti nak start macam mana…

Zahid: Emmm… nanti lah aku pikir… nanti aku jumpa dia, aku tau lah nak buat apa….

Mawi: (sengih…) Susah2 aje…

Zahid: Aku bukannya apa… Aku kesian kat Marsha sebenanya… Masa aku tanya pasal ko ari tu, muka dia sedihhh jer…

Mawi: Masa bila ni?

Zahid: Alaaa… masa sebelom korang main bantal ari tu laaa… Dia jeles rupanya…

Mawi: Hahh? Jeless? Dia jeles kat sapa?

Zahid: Awek baru ko tu laaa… yang ko bawak ke hulu ke hilir tuuu….

Mawi: (sengih…) Nak buat fitnah la tuuu… Camna ko tengok muka jeles dia? (gelak…) Abih tu, dia ngan mamat tu, ko ingat aku tak jeles ker?

Zahid: Aiii…lawan jeles nampak??!! Elok sangat la tuuu… ada couple pun masing2 nak bagi jeles la tu… Dia buat ko jeles, ko buat dia jeles…

Mawi: Banyak la ko punya teorii… (sengihh…)

Dua2 terus melangkah keluar...

Part 6


 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari