Thursday, June 21, 2007

Cinta Pertama the Movie

Dua hari lepas aku ada la pinjam CD member nak tengok citer ni... tgh2 buat homework ofis, bosanlak.. so bukak le citer ni tgh2 malam... Aku excited nak tengok citer ni macam aku tgk citer CINTA ler... Mula2 aku takut ngantuks coz ye laa.. kan tgh malam dok tgk kan... pastu start je citer, emosi bosan aku tiba2 berubah secara drastik... sebabnya, aku dibawak ke alam 11 tahun lepas bila aku mula2 kenal cinta pertama aku... huhhuhu...



15 minit yang pertama aku dah mengalirkan air mata free... tak sangka btol... citer ni betol2 mengusik jiwa aku yg rasa macam dah tak nak ingat citer cinta luka lama.. (ecehh..). Tu laa... padan muka aku.. nak tengok sangat citer sedih cam ni... Part ni la masa Abi (eh, macam Ebi lak.. hahaha..) jumpa Diari Harian Alia, tunang dia yg koma dek barah otak yg dia alami. Bila Abi baca, terus penonton dibawak ke zaman persekolahan Alya di mana kat diari tu, Alia menceritakan perasaannya kat sorang member sekolah dia, Sunny. Aku tengok Sunny takde la hensem mana, tapi ada tarikan tersendiri la... Aku jadik sedih sebab aku teringatkan diari2 aku yg aku simpan sampai hari ni. Aku penah baca balik la diari2 tu, rupa2nya memang aku cerita gak segala2nya pasal mamat tu laa..


20 minit lepas tu, aku nangis lagi... adoiii... Alia catat segala kenangan dia bersama Sunny, baik kenangan yg indah atau kenangan yg tak berapa indah... sambil tengok tu le aku dok ingat peristiwa2 lama kat KMS and UKM... oh my gosh.. byk gak aku citer pasal mamat tu kat dlm diari... almost everything is about him.

Paling teruk aku nangis (biasala pompuan, sikit2 nangih... hahaha..) ialah masa Alia tak jumpa Sunny on their last day at school. Part Alia nangis tu la pencetus air mata aku gak.. especially bila dia nangis sambil tengok je kereta Sunny dari belakang... unknown to her that after that Sunny pun toleh dari tingkap kereta dia nak tengok Alia gak... adoihhh.... teringat plak kisah aku masa graduation day (ala2 last day sekolah la kan.. ahahaha..), aku dok tercari2 mamat tu, nak tengok reaksi dia bila dapat bunga yg aku bagi (yg bodohnya, aku tak letak nama kat bhgn pengirim tu)... dan part paling tak best pengalaman aku ni, aku tak dapat jumpa dia lgsg hari terakhir tuu...

So last2, Abi panggil Sunny balik coz he thought Sunny boleh sedarkan Alia balik dari koma. Tau2, bila Sunny jalan2 balik kat sekolah lama dia, baru Sunny tau yg dia pun ada perasaan cinta kat Alia selama ni. And last2 gak, sebelum Sunny balik kat wife dia, Sunny mengaku gak kat Alia yg tgh koma tu, yg dia pun ekceli cintakan Alia. Alia yg tgh koma tu pun rasanya dengar apa yg Sunny cakap tu coz tiba2 je tunjuk air mata Alia keluar pelan2. Just few minits after Sunny left, she died - happily i think, coz akhirnya Alia tau jugak dia dan Sunny saling mencintai.

Errr.. part tak best movie ni ialah masa wife Sunny dtg menyebok... ehehehe.. So, sapa2 yang ada pengalaman Cinta Pertama, baik korang nengok... berbaloi siott..

Bravo to Bunga Citra Lestari (Alia) and Ben Joshua (Sunny)!!! and thanks to Tayangan Unggul coz promote movie ni...

 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari