Sunday, April 01, 2007

Dialog M&M: Hatimu Yang Terpilih - Part 1


Mawi baru tiba kat Maestro.. baru je lepas makan… tiba2 kena panggil lak dengan Along.. katanya ada hal pasal Minggu Setiausaha…

Mawi: (Isk.. apa hal lak ni… dgn Rossa kan dah settle dah… tetiba je panggil aku lagi ni apahal…)

Mawi terus masuk bilik meeting and terus duduk kat sofa belek2 handphone dia kot2 ada sms.

Tetiba je dia dengar mcm org berdengkur kat sebelah…

Mawi: (Opocot!!! Laaa!!! Isk minah ni…. Tak padan ngan pompuan… berdengkur lak dia…)

Mawi tergelak jap tengok Marsha dok nyenyak tido masa duduk kat sofa. Tiba2 dia terdiam lak… Mawi jenguk tak de org plak kat situ…

Mawi: (Mana semua org pegi ni… apahal lak minah ni sorang2 kat sini..)

Mawi garu kepala lagi. Marsha tiba2 jer kalih kepala mengadap arah dia. Mawi amik peluang ni tenung Marsha.

Mawi: (dah lama aku tak duk dekat2 cam ni dgn minah ni…)

Mawi tenung je muka Marsha yg macam pucat semacam… Mata Marsha macam lesu… bawah mata dia ada bekas hitam macam tak cukup tido tiap2 malam.. body dia, Masya Allah.. kurusnyaaaa… nak kata tak makan, tiap2 malam ada org yg bagi makan… isyy…

Tiba2 Marsha bergerak lagi.. kali ni tanpa sedar, Marsha peluk lengan dia sambil sandar kepala kat bahu Mawi…

Mawi: (alamak… macam mana ni… kalau org tgk ni abih la akuuu..)

Makin Mawi cuba nak lepaskan lengan dia pelan2, lagi Marsha seolah2 tak nak lepaskan dia…

Mawi: (tak boley jadik ni…)

Mawi: Sha! Sha!… wey.. bangunlaa.. ko pegang tangan aku ni.. (pelan2 Mawi gerakkan Marsha…)

Takde respon.

Mawi: (Alahai………) SHA!!!
Marsha: (terpinga2 terbangun dari tido…) Hah? Apa? Apa?
Mawi: Niii…. (tunjuk kat tangan Marsha yg dok pegang tgn dia..)
Marsha: (tercengang..) Oppsss… sori sori… I tak sengaja…
Mawi: Ko tgh tido memang la ko tak sengaja…

Marsha senyum je dgr Mawi buat lawak… pas tu masing2 terdiam… Marsha tgk Mawi, Mawi lak tgk Marsha balik… ada sesuatu yg diorang nak katakan, tapi tak terluah la pulakk..

Mawi: Ko dari mana ni? (Mawi start dulu tegur Marsha bila dia tgk Marsha dah tunduk tiba2..)
Marsha: Dari rumah laa… (pastu diam lagi…)
Mawi: (Tanya lagi) Ada hal apa ko kat sini? Along panggil ko jugak ke?
Marsha: You tak tau ke?
Mawi: (Isk.. tau apa plak ni..) Tau aper?
Marsha: Kita kena buat Secretaries Night togeder laa…
Mawi: HAAAAHHH? Bila pulak niii….?

Marsha terdiam. Bila dia dengar nada suara Mawi, rasa macam Mawi tak nak je buat dinner ni dengan dia…

Marsha: Ntah… I pun tak tau… tiba2 je ada org lain yg bgtau I dah keluar berita Astro yesterday. April 25th tau…
Mawi: (Adoiii…) Isyy… sempat ker nak buat… aku byk kerja lain ni…
Marsha: (angkat bahu sambil geleng kepala tanda tak tahu..)
Mawi: (terdiam jap pastu tanya lagi..) Kita dua je ker?
Marsha: Tak… Zahid & Betty pun ada sama…
Mawi: Zahid? (Tiba2 plak teringat Zahid slalu jadi pasangan duet Marsha nyanyi lagu My Heart) Tak ada can la kita nak duet tugeder2… (sambil sengih2…)
Marsha: (tiba2 senyum…) Alaa.. mesti you duet dgn Betty lagu Arab kan? She’s such a sweet person..
Mawi: Duet lagu Arab dengan Betty? (Alahai..)
Marsha: Iya laa.. takkan nak duet dgn I pulakk.. hahaha…
Mawi: Apa salahnya...? Tak boleh ker?
Marsha: (terdiam…) You nak ke duet dgn I? Selama kita buat show sama2, tak penah pun you nak duet dgn I?
Mawi: Pernah laaa… (teringat dia masa kat Penang dulu… masa… oppsss.. ingat citer lama la pulak…)
Marsha: (terdiam sambil toleh tempat lain… Rasa macam tak nak ingat lagi kenangan terindah kat Penang dulu… Kenangan Terindah yg sekarang dia tau dah jadi ‘Sambal Belacan’…)

Detik indah Mawi berduet dgn Marsha lagu Jgn Pisahkan (Show Amal di Penang - Dec 2005)

Mawi terdiam jugak… dia tau Marsha mesti teringat saat2 diorang buat Show Amal kat sana.

Mawi: Best kan masa tu? (sengaja Mawi tanya Marsha) Sampai ko kena gosip ngan aku lak...

Marsha tak jawab… dia hanya mengangguk2 perlahan sambil tutup mata seolah2 nak hilangkan kenangan tersebut…

Mawi: Aku rasa macam tak nak balik je masa tu… (Mawi sebut lagi, macam nak dera perasaan Marsha..)
Marsha: Mawi, can you just stop remembering those days… (Marsha tiba2 berkata sambil bangun macam nak keluar bilik…) We are OVER okay!! So stop saying those things as if kita masih sayang each other!!!

Marsha keluar bilik sambil hempas pintu…

Mawi plak terkedu… tak sangka Marsha angin sampai macam tu… kenapa minah tu macam marah sangat kat aku ni??.

Marsha terus ke washroom... dia tgk diri dia dalam cermin.. Tak sangka ada titisan air mata yg jatuh...

Marsha: (stop it Marsha!! Don’t ever loose control in front of him.. He’s nothing!!) He’s nothing!! (tak sedar dia berbisik kuat.)
Betty: Siapa yg ‘nothing’ ni Marsha…? (tersenyum..)
Marsha: (terperanjat ada org kat washroom tu..) ehh.. kak Betty… ndak ada apa2 lah… saja I merepek.. (cepat2 lap airmata sebelum toleh kat Betty)
Betty: Are you okay dear?
Marsha: Yeah, I’m okay… (senyum sambil berjalan beriringan dengan Betty keluar dari situ…)

Terserempak plak ngan Along…

Along: Hah.. dah jumpa dah…? You tau ker kenapa I panggil you Marsha? Rasanya Mawi tak tau lagi ni pasal dinner ni..
Marsha: Yup I know… I already told him.. tadi I jumpa dia kat bilik meeting.
Along: Good, jom.. I nak brief sikit pasal ni…kita takde byk masa ni…

Semua dah masuk balik ke meeting room. Mawi tenung je Marsha yg buat tak tau kat dia.

Along: Hah Mawi… ko dah tau kan pasal ni… Marsha kata dia dah bgtau ko?
Mawi: Dah.. (sambil ngangguk..)
Along: Okay.. I’ll make this a brief meeting.. (terus terangkan details of the dinner…)

Masa Along dok terangkan tu tiba2 Zahid masuk..

Zahid: Sorry boss.. lambat sikit… (sengih2 tgk Along..)
Along: Okay okay.. nanti ko tanya Mawi or Marsha pasal details yg aku dah terangkan tadi…

Zahid angguk pastu terus duduk sebelah Mawi… Zahid sapa Marsha sambil angkat kening.. Marsha kenyit mata je kat Zahid… Mawi lak tengok jer perbuatan diorang.. pas tu tenung balik kat Marsha. Bila Marsha sedar Mawi dok tengok dia, cepat2 dia concentrate dgn apa yg Along dok kata.

Along: Ok Mawi.. part duet, ko duet dgn Betty satu lagu Arab… pas tu last2 dgn Marsha pulak…

Marsha tersentak…

Marsha: I rasa better I duet dgn Zahid coz I dah biasa duet dgn dia… boleh ka?

Mawi just diam je. Dia sedar Marsha sekarang tgh nak ngelak dia.

Along: Dengar dulu… since dinner ni both of you are the main singers, so Mawi and you kena duet with both jemputan.. so ada la variety sikit. Ok tak? Part pilihan lagu, aku bagi kelonggaran kat korang untuk pilih. Tapi Marsha dgn Zahid as usual kena duet lagu My Heart. Ok semua? Ada apa2 soalan lain?
Betty: I ok jer. Mawi nanti kita discuss lagu apa nak nyanyi ok. Nanti I call you after this.
Mawi: Sett… (sengih2 sambil tengok semua keluar except

Marsha nak keluar gak tapi cepat2 Mawi tarik lengan dia..

Mawi: (separuh berbisik…) Apsal ko tak nak duet ngan aku?
Marsha: (tarik lengan dia sambil gosok2 kat siku tempat Mawi tarik…) No lahh… I thought its better if I nyanyi ngan Zahid pun dah okay pasal we both dah biasa nyanyi… sorry, I nak balik..

Zahid tgk muka Mawi semacam dah.. tak jadi nak tegur bebudak tu… terus dia duduk ambik playstation nak main… malas nak kacau pasangan yg dulunya macam belangkas.. tak tau la sekarang belangkas tu pegi mana…

Mawi: Aku nak cakap ngan ko kejap… (capai tangan Marsha sambil tarik sampai ke hujung bilik…)
Marsha: Wie.. I need to go.. Kefli’s waiting for me outside.. (macam merayu kat Mawi untuk lepaskan dia..)
Mawi: Ohh.. sejak ada boyfren baru ni, bukan main sombong ekk.. sampai tak ada masa kat aku….
Marsha: Excuuusee me… he’s not my boyfren ok… (terus nak blahh…)
Mawi: Nanti la kejappp.. yang ko marah2 tadi ni apsal? Sampai hempas2 pintu… Ko marah apa kat aku ni…
Marsha: (diam..) Ndak ada apa2 lah.. Let me go, please…

Zahid jeling2 je diorang masa dok main game…

Mawi tenung Marsha.. Marsha buat tak tau jer…

Mawi: Ko ni apahal.. semacam je aku tgk.. dulu ko tak macam ni pun…
Marsha: I tak ada apa2 lahh.. U nak cakap apa, cepatlahh.. Kefli tunggu I tu…
Mawi: Tadi ko kata apa tadi? We are over? Maknanya sebelum ni kita memang ada apa2 lah ek? Maknanya sebelum ni ko memang sayang kat aku, gitu?

Mawi tanya bertubi2 semata2 nak Marsha mengaku…

Marsha: (diam lagi.. ) I tak nak jawab lah… dah tak ada makna kalau I jawab pun..
Mawi: Aku tanya elok2 ni.. karang ko tuduh aku tak caring lah.. aku tak de perasaan lahh.. Baik ko bgtau aku.. ko still sayang aku ke?
Marsha: (Memang you tak ada perasaann..!!) Ahh.. I nak balik sekarang.. letihlahh.. Bye.. (terus tarik tangan dia nak blah…) Bye Zahid… (terus cepat2 keluar bilik..)
Zahid: Bye..

Mawi tak sempat nak halang Marsha keluar..


PART 2

PART 3




 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari