Wednesday, April 25, 2007

Dialog M&M: Hatimu Yang Terpilih - Part 3

Part1
Part2

Part 3

Mawi duduk kat sofa depan Zahid & Marsha. Kejap2 jeling Marsha… Marsha macam tak keruan la pulak… semacaam je ni…

Zahid: Ni aku nak settle mende ni antara korang berdua.. sorang kata sini.. yg sorang lagi kata sinun.. macam mana tak gaduh…
Mawi: (diam jer sambil jeling lagi kat Marsha…)

Marsha plak buat tak tau jer..

Zahid: Hoi!! Aku nak bagi korang baik balik, diam pulakk…
Mawi: Jap jap.. sebelum kita cakap pasal mende ni, ni Along suruh tanya ko Marsha…

Marsha toleh kat Mawi…

Mawi: Ko nak nyanyi duet lagu apa? Aku dah carik lagu ni.. ko pilih je laa.. aku ok jer…
Marsha: I pun tak kisah apa2.. u la pilih…
Zahid: Hissyhh.. korang ni.. meh aku pilih!! (terus rampas kertas kat tangan Mawi…)

Mawi & Marsha senyum je tengok gelagat Zahid…

Zahid: Semua jiwang karat punya lagu nih… ada apa2 ker..? (sengih kat Mawi..)
Mawi: Kepala hotak ko jiwang… kan ke ada lagu tradisional tuu… (sengihh..)
Zahid: Seri Langkat ni? Kan ko dah nyanyi ngan Rossa hari tu? Tak payah tak payah… baik ko pilih lagu ni… (tunjuk kat Mawi…)
Mawi: Hahh? Jangan Pisahkan? (toleh kat Marsha nak tgk reaksi..)
Marsha: (still tak tgk Mawi..) Lagu lain ada ka?
Zahid: Ok la lagu Jangan Pisahkan tu… dulu kan korang slalu prektis kat sini? Tak yah susah2 prektis lagu lain yg korang tak tau… Tapi yg penting jgn amik lagu My Heart dah ler.. tu lagu aku ngan Marsha…

Mawi & Marsha sama2 terdiam… Tiba2 Along jenguk..

Along: Hah.. Mawi, Marsha, dah pilih lagu belom? Ni aku nak bgtau Sham ni.. nak buat music arrangement…

Mawi pandang Marsha, Marsha jeling balik kat Mawi…

Zahid: Hisyy.. lembapp betul la korang… nah.. lagu ni okay… (terus bagi lagu Jangan Pisahkan kat Along..)

Along terus keluar…

Zahid: Okey.. balik pada yg tadi.. apsal korang dah tak rapat macam dulu? Aku tau la kita semua ada haluan masing2, tapi janganla sampai tak bertegur langsung….

Mawi & Marsha terdiam…

Zahid: (sedar yang diorang takkan cakap apa2 depan dia…) Ok la… korang cakap dulu ekk… aku nak jumpa Abg Sham jap… (terus keluar)

Marsha tunduk je bila Mawi start tengok dia…

Maw: Ko cakap apa kat Zahid pasal kita?
Marsha: (geleng kepala..) Nothing much…
Mawi: Ko ada apa2 nak cakap kat aku ke? Ke nak tanya apa2 ke?
Marsha: (Diam jap… pastu geleng kepala…)

Dua2 diam pastu tiba2 Marsha bersuara…

Marsha: Wie…
Mawi: Apa?
Marsha: Boleh kita stop this for a while, please? I can’t duet with you if kita gaduh macam ni…
Mawi: Ok… (angguk kepala..) aku setuju… Eh, aku mintak maaf ek hari tu aku pegang lengan ko kuat sikit…
Marsha: Sakit tau… (sambil gosok2 lengan dia..)
Mawi: Nak I urut ker? (sengihh..)
Marsha: Gatal!! (sambil gelak…)
Mawi: Ye ker Darling… kalau u nak I urut, panggil la I ‘Sayang’ sekali…
Marsha: Mawi!!! Stop it!! (gelak sambil lempar bantal kat Mawi…)
Mawi: Tak kenaa… (gelak gak sambil dok elak2… teringat plak zaman diorang main baling2 bantal kat akademi…)

Zahid tiba2 masuk…

Zahid: Aik??!! Aku tinggalkan korang tak sampai 2 minit dah main baling2 bantal dah?
Mawi: Minah ni ha… ajak aku main baling bantal plak…
Marsha: Tipuuu.. (acah2 nak pukul Mawi…)

Zahid sengih je tengok ‘belangkas’ tu dah kembali…

Zahid: Abih tu, hal korang tadi dah settle la ni?

Marsha geleng kepala…

Zahid: Laaa… bila nak habih ni…
Mawi: Aku tanya tadi, dia tak nak bgtau plak… Camna nak settle…
Marsha: Laterlah… nanti I tak boleh focus lahhh…

Mawi senyum je bila dengar Marsha cakap cam tu…

Mawi: Jom lah prektis…

Marsha yg tgh duduk, hulur tangan sambil sengih2… macam suruh Mawi tarik tangan dia…

Mawi: Mengada la tu… cepatlah…
Marsha: (pejam mata sambil hulur lagi tangan dia… )

Zahid terus keluar sambil gelak…

Mawi pandang je Marsha yg tgh sengih2…

Mawi: Hoi… aku tinggal ko sorang2 kang… (nak keluar gak…)

Diam.

Mawi: Hii… tak penah aku jumpa pompuan ngada macam ni… (terus tarik tangan Marsha)

Marsha: (terkejut bila Mawi tiba2 tarik tangan dia… ) Haaaaaa…

Mawi terus tarik keluar sambil Marsha tergelak lagi. Since bilik nak prektis tu jauh sikit, Marsha pelik coz Mawi tak lepas2 tangan dia…

Marsha: Wie...

Mawi toleh… sambil senyum…

Marsha tiba2 blushing…

Mawi: Aper?
Marsha: (jeling kat tangan diorang…)
Mawi: (senyum..) Ko yg suruh aku tarik kan..?
Marsha: Sekejap aja laa….
Mawi: Ooo… lama2 tak boleh ekk…? (sengih lagi…)
Marsha: Tak bolehh…. (tarik tangan dia..)

Mawi cebik mulut dia…. Marsha plak gelak jer… Tiba2 jer dia rasa happy…


Bersambung...
 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari