Sunday, April 15, 2007

Dialog M&M: Hatimu Yang Terpilih - Part 2

PART 1

PART 2

Zahid: Korang ni apahal.. gaduh lagi ke… berapa banyak kali gaduh daa… Cepat jom main satu game…
Mawi: (layan playstation ngan Zahid..) Ntah minah tu.. tak paham aku, dulu bukan main lagi nak kawan ngan aku… pas tu alih2 hari ni macam aku ni dia tak penah kenal…
Zahid: Ko ni cakap macam la ko tu The Saint.. Entah2 dia marah kat ko kot… Ko ada tanya dia tak apasal?
Mawi: Tadi dok tanya laa.. Dia tak mo jawab… Nak balik cepat.. Kefli dah tunggu dia, mana la nak layan aku dah…
Zahid: Aikk.. bunyi macam jeles jer?
Mawi: HOI!! Takde maknenyer nak jeless… (gelakk..)
Zahid: Ye laa.. awek ko kan dah keliling pinggang.. nak jeles pun ngan mamat tu plak...
Mawi: Weii… aku tak ada awek ok… semua tu kawan je tau…
Zahid: (tiba2 terdiam macam pikir sesuatu..)
Mawi: Hah.. apsal tiba2 diam je ni?
Zahid: Kalaulah dulu Marsha memang sayang ko, agak2 apa dia rasa masa ko dok asyik ada gossip ngan pompuan lain?
Mawi: Takdenyer dia nak sayang aku…
Zahid: Sudahhlahh.. semua tau ko memang rapat ngan dia masa lepas habis AF3… banyak show sama2….
Mawi: Setakat kawan rapat je lahh…. Mana boleh lebih2 masa tuu…
Zahid: Pasal tak boleh lebih2 la dia tak berani kata kat ko yg dia sayang ko…

Mawi terdiam…

Zahid: Abih tu, sekarang dah solo, ko tunggu apa lagi… yg ko biar dia dgn mamat tu apasal?
Mawi: Mamat tu dari dalam akademi lagi dia dah ushar Marsha. Aku nak buat macammana kalau minah tu suka dia jugakk…
Zahid: Tu la… ko lambat sangat… Pastu asyik kena gosip je dgn awek lain.. mana minah tu nak tunggu ko…
Mawi: Kan aku dah kata… takde maknenyer diorang semua tuu… kawan je laa….
Zahid: Ye la ye laa.. Marsha je la yg ada makna kat ko kan..
Mawi: (sengih2 kat Zahid yg asyik usik dia..) Dah lah… malas nak layan ko… (bangun nak keluar..)


Sesi prektis…

Mawi dok tercangak2 tgk kat pintu…

Zahid: Hoi…. Dia belom datang laaa…. (tepuk bahu Mawi… sengih2 sambil angkat kening..)
Mawi: Isyhh… aku mana ada tunggu sape2…
Zahid: (gelak…) Aku main2 je laaa…

Tiba2 Marsha masuk…

Zahid: Hah tuu… dia datang, jeng jeng jeng… dengan lenggang lenggoknyaa…. Dia datang, jeng jeng jeng… dengan senyum manisnyaa…

Marsha senyum je bila dengar Zahid nyanyi… terus join diorang…

Marsha: Lama sampai sudah?
Zahid: Tak la lama sangat… u dari mana ni?
Marsha: Aikk.. slalu u takde pun nak tanya, tiba2 aja hari ni mau tanya…. (sengih..)
Zahid: I tukang tanya jer… Ni haa.. (tepuk bahu Mawi..) segan nak tanya… takut u tak nak jawab…
Mawi: Ehh.. aku plak… (terus bangun, blahh…)
Zahid: Haa.. gabra, gabra… (gelak..)
Marsha: (senyum jerr..) Jahat u tau…
Zahid: Mehh.. duduk sini… (tepuk2 sofa sebelah dia suruh Marsha duduk…)
Marsha: (terus duduk… pelikk…) Apa?
Zahid: Duduk aje laa kat sini.. I nak tanya ni…
Marsha: Mau tanya apa ni… (terus duduk bersila atas sofa…)
Zahid: (pandang Marsha sambil senyum..) You dgn Mawi apsal dah tak rapat macam dulu?
Marsha: Alaa.. why u ask me that…. Ndak mau jawablahh…
Zahid: Marsha.. c’mon laa.. its me laa.. bukan org lain… dari dulu I tau you rapat dgn dia… in fact I know and the important thing is dia sendiri tau that you are kawan pompuan dia yg paling rapat.... sekarang ni nak tengok dia pun you tak nak.. what happen ni?

Marsha: (diam… sambil tunduk.. tak mo tgk muka Zahid… Zahid tak tau betapa sukarnya dia nak cakap apa2 especially hal2 yg berkaitan dgn perasaannya pada Mawi…)

Zahid: Okla okla.. you jawab YE atau TIDAK aje bila I tanya ni… first question – you merajuk dengan dia ker?
Marsha: (tengok Zahid sambil kerut muka…) Boleh jawab ‘MAYBE’ ka?
Zahid: (gelak..) Hantam sajala labu… Apsal you merajuk? Pasal dia jarang telefon?
Marsha: (geleng kepala..)
Zahid: Dia dah jarang jumpa you?
Marsha: (geleng lagi…)
Zahid: Mmm… Pasal dia ada gelfren baru?
Marsha: (terdiam.. tak geleng and tak angguk… tengok je Zahid)
Zahid: (terkedu Marsha tak jawab apa…) Waaahh.. you ni jeles type jugak ekk…
Marsha: NO I’M NOT!! (Kuatkan suara…)
Zahid: OK OK… I paham… tapi you jeles kat sapa ni? Mana dia ada gelfren…
Marsha: Tipu…
Zahid: Ok kalau ada, bgtau I sape?
Marsha: Sorry, I won’t say it.. You know yourself…
Zahid: Ok, macam mana I nak kata dia ada gelfren ke tak if dia sendiri kata dia tak ada gelfren?
Marsha: He said that?
Zahid: Yup… and you know what, I believe him… Macam mana ni… you kan best fren dia, takkan you sendiri tak pecaya kat dia?
Marsha: Habis tu, that Hong Kong thing tu… tak betul?
Zahid: Yang dia jumpa that girl kat sana tu?
Marsha: (angguk..) He just said no comment to press.. and he didn’t say anything to me... so I guess it’s true then…
Zahid: How do you know it’s true, for sure? You tak tanya dia?
Marsha: (geleng…) takkan I nak tanya.. nanti dia ingat I ni apa tanya pasal tu pulak..
Zahid: I’m sure he mesti bgtau u you if you’d ask…
Marsha: Ya ka?
Zahid: Betulla.. takkan I nak tipu pulak..

Tiba2 Mawi masuk balik.. bawak few papers…

Zahid: Hah kau… sini jap… (panggil Mawi..)
Mawi: Apahal ni… (Dia tgk Marsha dah macam nak bangun…)
Zahid: You, don’t go anywhere… (sempat sambar tangan Marsha tak bagi bangun..)


PART 3
 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari