Thursday, June 15, 2006

Dialog M&M: Prelude Cinta

Mawi & Marsha tersenyum.. baru lepas pose utk jurugambar kat Konsert 2 AF4… Marsha toleh kat belakang… Mawi still tengok depan tapi cakap pelan2…

Mawi: Sha…

Marsha: (toleh tengok Mawi…) Apa?

Mawi: (Still pandang depan…) Mmm.. ada org hantar ko balik ker?

Marsha: (dah kerut muka sambil buat muncung dia..) Itu laa.. Wan ada hal pulakk… tak boleh hantar sia…

Mawi: (toleh tgk Marsha plak..) Aku hantar ko boleh?

Marsha: Haaa? Ndak mau lah… (geleng kepala… takut kena gossip la tu…)

Mawi: Laa.. ko nak takut apa… bukan kita buat salah pun…

Marsha: (muka serba salah..) Err.. sia tak tau la…

Mawi: Ooo.. kalau org lain hantar tak per??.. aku hantar tak boleh ekkk?

Marsha: (dah agak Mawi cakap cam tu..) Mana ada sia ckp macam tuu..… (tunduk muka…)

Mawi: Takpe lah… org tak sudi nak kawankan… nak buat macam mana… (nak bangun dah, nak balik…)

Marsha: (tengok je Mawi jalan nak kuar dewan… still lagi serba salah…)

Mawi lepak jap borak2 dengan member2 AF yg lain…. Marsha still duduk termenung… tgh buat keputusan… nak ikut, tak nak.. nak ikut, tak nak… Marsha bangun…

Mawi toleh.. aik.. Marsha dah takde… Mawi hampa… sedih pun ada gak… ye lah… memang sah Marsha dah tak serapat dulu… Mawi terus kuar pegi kat lorong belakang Dewan Sivik tu. Sampai situ je, dia tgk Wan dah senyum2 kat kereta dia…

Mawi: Ko apahal senyum2 ni?

Wan: Eh.. aku saja senyum pun tak boleh ker?

Mawi: Ko ada hal apa ni? Marsha kata ko tak leh hantar dia?

Wan: Adala… hal org rumah aku laa… (kenyit mata… pas tu blah…)

Mawi: (heran tengok gelagat Wan.. apa hal la tiba2 je kenyit kat aku ni…)

Mawi terus masuk kereta kat bhgn belakang.. Nasir dah kat dlm kereta… Diorang tgh tunggu Yong Yee.. Tetiba dia rasa ada org kat sebelah dia… Mawi terus toleh…

OPOCOT!!!


Terus Mawi lompat kuar kereta… jenguk balik kat dlm dgn muka heran…

Rupa2nya Marsha dah ada kat dlm kereta dia!!!… Marsha tak pndg dia pun… dok termenung plak tengok luar tingkap….

Mawi gelak besor kat luar kereta….

Mawi: Aikk??? Tadi kata tak nak ikut?? (sengih2 sambil masuk kereta balik…)

Marsha: Yong Yee ajak sia lah… (cakap slow jer… still tak tgk Mawi lagi…)

Mawi: Ye ker… hahahahah…. (tak abih gelak lagi…)

Marsha: Apa ni.. tak habis2 gelakkan sia ni?? (baru toleh kat Mawi..)

Mawi: Tu laaa.. jual mahal lagi…

Marsha: (cebik mulut kat Mawi… tgk luar balik…)

Yong Yee datang terus start enjin kereta..

Mawi: (tanya Yong Yee..) Ehh.. ko yg ajak Marsha ker?

Yong Yee: Heh? Tak adalah… I baru je datang ni.. Bukan you ke yg ajak?

Mawi terus gelak besor lagi… Marsha kantoi!!! Marsha dah tersipu sipan…

Marsha: Nak kluar la macam ni…. (nak bukak pintu kreta…)

Mawi: (terus stop gelak..) Jangan la macam ni…. Ok.. ok.. aku stop gelak…

Marsha: (jeling kat Mawi) Tu yg sengih2 tu?

Mawi: Aik?? Sengih pun tak boleh jugak??

Marsha: Tak boleh…

Kereta dah start jalan… Mawi pun dah start diam.. Toleh kat luar tingkap gak… tak nak kasik Marsha marah kat dia la tuu…

Marsha still tgk luar lagi… macam tak de mood…

Mawi: Sha… (Mawi panggil slow jer..)

Marsha: (Diam..)

Mawi: Marsha…. (panggil lagi…)

Marsha: (still diam…)

Mawi: MARSHARUNNISAAA!!!!

Marsha: (toleh kat Mawi.. tersenyum teringat nama Islam yg Mawi bg kat dia masa diorang mula2 masuk Akademi dulu…) Eeee….

Mawi: Apa eee.. eee.. org panggil nama betul, dia buat tak tau plak…

Marsha: Mau apa?? (sengih…)

Mawi: (diam… ) Aku just nak cakap thanks…

Marsha: Thanks?? Knapa?

Mawi: Sebab kau bg aku hantar kau balik…

Marsha: (senyum…) Ndak ada apa2 lah…

Mawi: Aku tgk ko macam terpaksa jer naik kereta aku? Kalau ko rasa aku macam paksa ko, aku mintak maaf byk2…

Marsha: Mana ada.. sia okey lah Mawi… (senyum kat Mawi…) Kita kan kawan…

Mawi: (angguk sambil terpaku tgk Marsha senyum… kawan je ker??)

Mawi dah start rasa sedih… tapi dia tak tunjuk sangat laa..

Marsha: (toleh luar balik…)

Mawi: (garu kepala.. dah tak tau nak cakap apa.. lama sungguh dia tak borak dgn Marsha sampai dia rasa Marsha dah tak macam dulu…)

Last2.. dia pun toleh luar gak….

Marsha: Haaaa!!!! (tepuk bahu Mawi…) Sia nak tuntut ni….

Mawi: Opocot!! (Heran…) Haa? Tuntut apa nii… ehh… aku ada hutang ko ker dulu?

Marsha: (gelak…) Sia nakk… ermmm…

Mawi: (isyy budak ni….) Ko nak aper ni???

Marsha: Sia nak tuntut janji kita dulu…

Mawi: (kerut muka…) Hah.. janji apa ni?

Marsha: Bila sayang nak bagi I duduk bangku sebelah??… (jeling kat kerusi depan yg Nasir duduk…) Dulu sayang janji, kalau sayang dapat kreta, sayang nak bagi sia duduk sebelah… bila lagi??

Mawi: (sengih balik…) Ko teringin ke nak duduk sebelah masa aku bwk kereta?

Marsha: Kan sayang dah janji….

Mawi: Kok ye pun, tunggu le aku dapat lesen dulu….

Marsha: Ehh.. bukan sayang dah dapat ka lesen?

Mawi: Hmmm.. ko ni mesti dengar citer2 orang ni… memang ada org offer lesen terbang kat aku… tapi aku tak amik… aku mmg nak belajar betul2… tapi takde masa laaa…

Marsha: Sayang Mawi… (sambil senyum… bangga Mawi tak langgar peraturan..)

Mawi: (tiba2 toleh… terkejut dgn kata2 Marsha..) Ko kata apa tadi?

Marsha: Sia cakap sia sayang kau!!! (dah start blushing…) Sayang as kawan lah!!!!

Mawi: (terdiam jap) (dah berapa kali dah dia cakap aku ni kawan dia jer… Hmm.. tapi asyik dok panggil aku sayang jugak… Isyy..)

Marsha: Abah okey sudah? (selit tangan dia kat tangan Mawi… terus tukar topik bila tgk Mawi dah diam…)

Mawi: (terkedu tgk Marsha dok genggam tangan dia..) Okay la jugak… aku tgk dia dah gelak2 dah bila aku buat lawak… (bukak topi kuning dia… sambil usap2 kepala dia dgn tgn lagi satu…)

Marsha: (tenung Mawi) (Hmm.. dah lama sia tak tgk Sayang dekat macam ni)

Mawi: (terperasan Marsha dok tengok dia…) Ko tgk aku ni apsal… aku hensem ekk? (sengih2)

Marsha: Eee.. Perasan…. (buat muncung dia..)

Mawi: Elehh… ko tu mana nak tgk muka aku dah… balik2 muka jambu Praap tu jugak yg ko tengok… (Fuhh.. laser!!)

Marsha: (jeling kat Mawi… ) Mana ada… sia dah jarang jumpa dia laa…

Mawi: Ko dgn dia ok ke sekarang?

Marsha: Ok aja…

Mawi: Aku dgr dia dgn awek dia dah clash, betul ker?

Marsha: Entah??!! Sia tak amik tau laaa…

Mawi: (sengih…) Ko rasa, masa aku ada rambut hari tu, hensem tak macam dia?

Marsha: Eeee.. tak hensem langsung… sia nak potong masa Konsert Prelude hari tu, tak bagi pulakk!!!

Mawi: Isyy.. mana nak sempat laa… tak pasal2 keluar Trojan kat konsert tu…

Mawi & Marsha sama2 gelak… Marsha lentok kepala kat bahu Mawi sambil gelak… Mawi plak rasa happy sangat sebab dia dah dapat rasa Marsha yg kat sebelah dia is Marsha yg dia kenal dulu kat Akademi – manja, happy-go-lucky, cantik…

Mawi: Aku nak tanya batul2 ni, ko tak suka ker aku simpan rambut?

Marsha: Nope.. (angkat kepala balik and geleng) tak hensem lah… nampak macam bukan Mawi la…

Mawi: Heran gak aku, pakwe ko yg ada rambut tu, ko suker plak ekk… (saja nak test…)

Marsha: (jeling Mawi… tak cakap apa2…)

Marsha dah longgarkan genggaman tangan dia.. Mawi plak, bila dia sedar Marsha macam nak lepaskan tangan dia, cepat2 Mawi genggam erat balik.. tapi dia pandang luar… tiba2 jer dia teringat saat2 dia menangis depan Felix dek menahan perasaan masa dia damaikan perang dingin Marsha dan Kefli dulu… Hanya Tuhan saja yg tahu hatinya masa tu….

Marsha lentok balik kat bahu Mawi… seolah2 terasa dgn kesedihan Mawi…

Marsha: Sayang…

Mawi: (diam… still dok layan hati dia yg dah sebak…)

Marsha: Sayang… pandang la sia… sia nak tunjuk satu benda ni…

Mawi: (dapat rasa mata dia dah bergenang sikit.. tapi dia tak nak tunjuk kat Marsha… Cepat2 lap lelehan air kat hujung mata dia) Ko cakap je laaa apa dia…

Marsha: Kena tgk sia dulu lah!!! Cepatlaaa… (dah senyum…)

Mawi: (toleh..) Apa dia nyerr!!!???

Bila Mawi toleh jer, dia tengok Marsha tengah buat muka ala2 monyet kat dia – yg diorang slalu main kat Akademi dulu…

Mawi: (dah sengih balik…) Laaa… hahahahaha… tu je ker ko nak tunjuk…. Hahahahah… (gelak lagi…)

Marsha: Macam mana sayang buat dulu? Ala yg sambil tarik telinga tu… tunjukla sia nak tgk… dah lama kita tak buat kan?!!

Mawi: (terus buat muka monyet… tunjuk kat Marsha…)

Marsha gelak happy tengok muka Mawi… Then terus dia lentok balik sambil gelak…

Marsha: Sia rindula…

Mawi: Ko rindu kat sape? Aku ker??? (sengih2 sambil dok main2 dgn tangan Marsha yg dia tgh genggam..)

Marsha: Hisyhhh… Ke situ pulakk… Sia rindu nak masuk AF balik…

Mawi: (Baru je nak cakap dia pun rindu gak, tapi tiba2 kreta stop…)

Rupanya dah sampai kondo Marsha yg dia sewa dgn Rina…

Marsha: Dah sampai la… Bye.... (ckp bye kat Yong Yee & Nasir..)

Marsha nak kluar kreta, tapi tangan dia Mawi tak nak lepas plak… dia tenung Mawi…

Mawi: (diam sambil tenung je kat genggaman tangan diorang…)

Marsha: Sayang… (slow jer Marsha cakap sambil tenung lembut kat Mawi.. Dia tau lepas ni memang diorang akan jarang jumpa…)

Mawi: (diam lagi.. tgh tahan sebak..)

Marsha: (tengok Mawi lagi… dia tak sangka Mawi tiba2 macam tak nak berpisah.. padahal bukannya diorang tak biasa berpisah..)

Mawi: (Lepaskan pelan2 tangan Marsha…)

Marsha: (pegang lengan Mawi… sambil bisik dekat telinga Mawi…) Call me sometimes, okey…

Mawi: (start senyum sambil angguk… tp still tak mampu nak kata apa2..)

Marsha kluar kreta… Mawi tengok jer…

Lepas beberapa minit kereta jalan.. tiba2 Mawi dapat SMS…

SMS Marsha: I’ll be waiting for your calls…

Mawi senyum & reply…

SMS Mawi: Ayat takde maknenyer – Aku hope ko boleh tunggu aku sampai bila2…

THE END

Amaran keras: DIALOGUE IS PURELY FICTIONAL AND SHOULD BE READ AS A FANTASY

 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari