Wednesday, May 10, 2006

Dialog M&M: Masih Adakah Rindu Itu

Marsha: Hello..Mawi… sia ni…
Mawi: Hah… ko… (diam jap…)
Marsha: Sayang… kenapa diam…
Mawi: (sebak tiba2… dah lama minah ni tak panggil aku cam ni..) Ermm… aku okey…
Marsha: Abah dah sedar?
Mawi: Tadi dia ada bukak mata jap tengahari tadi…
Marsha: Ermmm.. nanti sia datang visit, boleh ka… ?
Mawi: (Terdiam jap…) Boleh gak… tapi aku rasa ko bawak la sapa2 teman ko. Nanti tak ler ko kena gosip tak pasal2.
Marsha: Ok. Ermm.. sia dah tanya yg lain.. semua sebok laaaa… Kefli sorang yg tak sebok…
Mawi: Ajak je la dia…
Marsha: Tak mau lah…
Mawi: Laa… kan ko dah biasa dia bawak jalan2. Datang je laaa…
Marsha: (terdiam…)
Mawi: Ko diam ni apahal? Aku cakap tak betul ker?
Marsha: (diam lagi… ) it’s not that, sayang… (diam balik…)
Mawi: (Isyy.. ada apa2 ker dia asyik panggil aku sayang ni…) Ko takut kena gosip dgn dia ker?… ko ni pun satu… takut kena gosip, tapi dia ke hulu ke hilir, ko ikut jugak… (dah start membebel..)
Marsha: Soriii…..
Mawi: Takde maknenyer ko cakap sori kat aku… (gelak…)
Marsha: (gelak jugak) Dah lama sia rindu nak dgr sayang gelak…
Mawi: (Terkedu.. diam tiba2..)
Marsha: Sayang… gelak la lagi… (gelak jugak..)
Mawi: Ko ni kan… tak de keje ekkk… (senyum…)
Marsha: Ermmm.. sayang tak rindu sama sia?
Mawi: (terdiam - rindu gak… tapi takde maknenyer kalau aku cakap pun…)
Marsha: Kenapa sayang diam lagi niii…. Ye laa…. Dia kan dah ramai yg temankan dia slalu… ntah2 i telefon ni pon ada org marah tak….??
Mawi: Ko cakap amende ni….
Marsha: (tetiba sedih plak bila teringat gosip liar Mawi) Sayang…
Mawi: Hmmm?
Marsha: Sia nak tanya sikit boleh?
Mawi: Apahal nyer? Tanya banyak pun boleh… (Lama sungguh tak borak lama2…)
Marsha: Sayang teda call Ina bgtau pasal abah ka? (Slow je tanya, takut Mawi marah…)
Mawi: (diam…) Kan aku dah cakap kat ko… aku tak nak citer pasal dia kalau ko nak cakap dgn aku… yg ko tanya lagi ni apahal…?
Marsha: (diam..) (Sia jeleslah!!!! Itu pun tak paham ka?)
Mawi: Aku cakap sekali je ni. Lepas ni jgn tanya2 dah… Memang aku ada call dia pasal nak bgtau pasal abah. Aku tak nak dia dtg sini… tu pasal aku call.. aku rimas kalau dia dtg sini, mesti wartawan nak jumpa dia, pas tu tanya dia macam2.. aku rimas…
Marsha: Ok. Sori sia tanya pasal dia.
Mawi: Terima kasihla ko sudi nak call aku. Aku happy bila ko call. Tapi mintak tolong la jgn ckp pasal dia lagi.
Marsha: Sori sayang… sia takkan cakap lagi pasal dia. (diam…)
Mawi: Since ko dah tanya aku kan… aku plak nak tanya ko ni… biar kita settle mende ni hari ni… aku tak suka tertanya2 macam org bodo…
Betul ke aku dgr mamat tu ada pukul ko ni… ?
Marsha: (terkedu… tiba2 dah bergenang air mata..) Sayang.. please… don’t ask me about this, please?
Mawi: Apsal lak tak boleh?
Marsha: (dah mengalir air mata…) I don’t want to talk about him, please…. (dah start tersedu..)
Mawi: (terdiam bila dengar Marsha nangis…)
Marsha: I promise you, when i’m ready, i’ll tell you everything, ok!
Mawi: Hmmm… ko jgn la sedeh2 sangat… ko pun tau aku tak boleh tgk ko nangis….
Marsha: (senyum..) Sia tau… (sapu air mata…)
Mawi: Aku harap berita tu tak betol… kalau ada apa2.. ko jgn segan2 call aku… kalau betul dia pukul ko, siap la dia….
Marsha: I promise i’ll call you if anything happens. Thank you sayang…
Mawi: (Adoii.. lemahla aku dgr dia panggil aku sayang nii…) Ok…
Marsha: I’ll see you later, kay…
Mawi: Hmm… (jgn la letak, jgn la letak…)
Marsha: Sayang…
Mawi: (senyum…) Apa?
Marsha: Cakap kat abah, mak, kakak & adik2, nanti i datang melawat, ok…
Mawi: Ok… (senyum…)
Marsha: Ermm.. i nak cakap something yg i pernah cakap kat Akademi dulu… this time, i really mean it…
Mawi: (terdiam.. berdebar tunggu Marsha cakap…)
Marsha: I will always luv you… (tup! – letak tepon dah)
Mawi: (tak sedar air mata dia bergenang.. dia happy sekarang sebab Marsha berjaya tenangkan hati dia hari ni…) I will alwiz luv you too, Sha… (Slow je Mawi cakap sambil lipat hp N90 dia… walau pun dia sedar Marsha takkan dapat dengar perkataan tu)

AMARAN KERAS: DIALOG DI ATAS HANYALAH REKAAN SEMATA2. TIADA KENA MENGENA DGN YG HIDUP ATAU PUN MATI.

 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari