Thursday, May 25, 2006

Dialog A&F: Forever Yours

Felix tgh main gitar kat tepi kolam… Akma datang bawak air…

A: Felix… (senyum..)
F: (toleh kat Akma sambil senyum…)
A: Nah… (hulur air kat Felix)
F: (ambik air terus minum… tiba2 tersedak…)
A: Isyy.. pelan2 la sikit minum tu… (duduk sebelah Felix..) Sapa la yg sebut nama Felix kan… (senyum lagi..)
F: (Hulur balik gelas…. senyum.. tak cakap apa2… terus petik gitar lagi..)
A: (Diam.. dengar je Felix main gitar…)

Dah habis satu lagu…

A: Mmm.. Felix…..(tolak bahu Felix dgn bahu dia) Terima kasih sebab buat majlis harijadi ni untuk Ma.. lepas tu bg Ma hadiah pulak tu… Ma suka sangat….
F: Biasa aja… (tersipu sket…)
A: (Macam tak nak layan aku cakap je ni..) Hmm.. Ma masuk dululah… sejuk duduk luar ni… (terus bangun nak masuk..)
F: (tiba2 pgg tgn Ma…)
A: (Toleh tgk Felix.. kerut muka sket..)
F: Dudukla teman Lix kat sini… (buat muka memujuk…)
A: Sejuklah…
F: (Tarik tgn Akma sampai Akma duduk jugak… pas tu terus amik jeket dia letak kat bahu Akma…) Nah.. pakai ni…
A: (tergamam sket.. terharu pun ada..) Thanks….
F: (senyum..) Duduk sini diam2… jgn lari tau…
A: (tergelak jap…) Okey…
F: Dengar ni.. lagu ni untuk Ma…
A: (angguk.. )

Tak sampai beberapa note gitar dipetik..

Yazer: Hoi.. kamurang ni… diorang panggil naik atas lah….

Felix & Akma toleh…

F: Ko ni kacau lahh….
A: (senyum…)
Y: Lagu apa ko mau nyanyi ni…
F: Adalah… dengar ajalah.. (terus petik gitar..)
Y: Alahh.. lagu ni… kalau ada org nyanyi lagi best ni… dah2.. bak sini gitar tu… (tarik tgn Felix pegi tmpt lain sebab nak bisik sumthing..)
A: Apa ni… bisik2 berdua nii…
Y: Ko tunggu situ kejap… Aku tak bawak lari pakwe kau lah…
A: Takde maknenyerr… (senyum..)

Bila dah jauh dr Akma sikit…

F: Ko mau buat apa ni… (kerut muka sikit..)
Y: Aku mau kasik can sama ko lah… dengar sini… aku main gitar sambil nyanyi.. ko bawak Akma nari sama ko…
F: Haa.. menari???… ko gila mau nari malam2 buta ni…?
Y: Ko ingat bila masa lagi ko mau berdua sama dia…? Ko ingat ada masa mau dating lagi ka lepas ni…?
F: (terdiam… pas tu angguk…) Betul jugak… Tapi aku ndak tau nari bah…
Y: Bantai saja… dah.. pegi cepat… (tolak bahu Felix…)

Akma tgk je gelagat budak berdua tu… Felix dtg diri dekat dia.. lepas tu, Yazer plak dtg bawak kerusi, letak depan dia and terus duduk…

A: Nak buat apa ni…?? (Heran…)

Felix tiba2 hulur tangan dia kat Akma..

A: (dongak kat Felix… heran jap.. tapi sambut jugak…)

Yazer dah start petik gitar…

F: (bisik kat telinga..) Felix mau nari sama Akma, boleh…?
A: (Terkedu jap.. sambil toleh kat Yazer..)
Y: (Angguk kepala.. sambil senyum and start nyanyi…)

Highway run
Into the midnight sun
Wheels go 'round and 'round
You're on my mind

Felix tarik tangan Akma dekat kat dia… Akma tunduk jer… tak berani nak angkat muka..

Restless hearts
Sleep alone tonight
Sendin' all my love
Along the wire

Felix pegang kedua tangan Akma and pelan2 letak salah satu tgn Akma kat bahu dia… dia pulak pegang pinggang Akma… Felix start ambik langkah dan Akma pun ikut… diorang pun start nari pelan2….

They say that the road ain't no place to start a family
Right down the line it's been you and me
And lovin' a music man ain't always what it's supposed to be
Oh girl, you stand by me
I'm forever yours
Faithfully

Mula2 Akma tunduk, lepas tu, pelan2 dia dongak tengok Felix… Felix tak lepas tenung Akma… Felix senyum… dia berenti kejap.. pastu tarik tgn Akma suruh Akma pusing… Akma pusing2 sambil gelak2…

Circus life
Under the big top world
We all need the clowns
To make us smile
Through space and time
Always another show
Wondering where I am
Lost without you

Dah pusing2 tu, Felix peluk Akma dari belakang... sambil gerak menari pelan2 balik...

A: Felix... (segan kat Yazer)
F: Syy...

And being apart ain't easy on this love affair
Two strangers learn to fall in love again
I get the joy of rediscovering you
Oh girl, you stand by me
I'm forever yours
Faithfully

Masa ni, Felix bisik kat telinga Akma...

F: I'm forever yours, Ma... tak kira apa yg berlaku lepas ni, Felix nak Ma ingat, hati Lix tetap milik Ma selamanya...
A: (Pejam mata & genggam erat tangan Felix yg tgh peluk dia... nak ingat saat ni selama2nya...)

Whoa, whoa, faithfully
I'm forever yours
Ever yours
Faithfully

Yazer senyum...

Y: Oiii.. sudah2 tuu... Akma... tu adik ko sudah datang tuu...
A: Hah... (cepat2 lepaskan tangan Felix... toleh kat Felix..) Ma balik dulu, Lix...
F: (sedih sebab Akma nak balik dah...) Okay... kirim salam abah dan mak...
A: Amboi... (senyum...)
F: (sengih..)
A: (lambai kat Yazer.. lepas tu tenung Felix balik sebelum melangkah...)
F: (pandang Akma gak tanpa cakap apa2..)
A: I'm forever yours too, Felix...
F: (angguk2 saja kepala sambil tengok Akma terlari2 dptkan Ja'a..)

The End

Errr... nak lagi best, sambil baca, click kat link ni...
http://www.jadedj.com/f7/Journey_Faithfully.wav

Amaran keras: DIALOGUE IS PURELY FICTIONAL AND SHOULD BE READ AS A FANTASY


 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari