Monday, May 29, 2006

AF4: Konsert Prelude

AF4 kali ini aku 'sambut' biasa jer sebab dok sebok lagi dengan bekas pelajar merangkap Bintang AF3 yang still aku sokong. Aku harap dengan kedatangan AF4, lagi kerap la bebudak ni jenguk2 fans' website as well as rajin la plak derang nak join gatherings or aktiviti2 yg kitorang buat. Aku nak tengok, sapa antara diorang berempat ni yg memang rajin join. (Ye laa.. kan dah makin sikit fans dek AF4). Akma no komen laaa.. memang dia rajin punn.. no doubt dia ni memang rajin layan fans dia macam kengkawan... bab ni bebudak AF3 lain memang tak leh lawan laaa.. Aishiteru Akma!!!

Anyway, Konsert Prelude semalam, aku tengok dengan pipicomel, arinza dgn sweetjaan kat rumah pipicomel... since 'guardian' kitorang semua melancong, tak da rumah, apa lagi.. ni la time nak lepak2... Sambil tengok, sambil tu makan ayam goreng Mashwi (MARSHa maWI??) yg pipi beli kat area rumah dia... sedapp seyy.. yum yum..

Hazama (Zakia) - cubaan yg agak biasa dengan suara serak2 basah. Walaupun biasa jer, aku teringin gak nak dgr dia nyanyi lagu lain. Kot2 la sedap plak kan.. Aku tak tgk plak dia nari camna since aku dok sebok makan. Muahaha..

Tasha (Sangkar Emas) - Errm... aku suka gak sore dia yg ala2 Siti.. tapi macam mumbling jekkk.. tak bukak mulut... so dengar cam lain sket... baju dia ok gak... cuma nampak gumuk sket laa...

Amirul (Biru) - Aku ingat kot lagu Biru yg Adi AF1 penah nyanyi tu. Ghupenyer lagu lain... err.. aku ingat dia nyanyi ok pasal before this macam ok laaa.. sekali tu tgk muka pun sembab (cam baru lepas bangun tido), sah.. sure sumthing wrong sumwhere punyaaa... adehhh... kuciwa sket laa pasal muka dah comey.. but a little bit Daniellish. Errkk..

Lynn (Kau Pergi Tanpa Pesan) - Errr.. no komen pasal tak concentrate masa dia nyanyi. Rasanya ok kot...

Liya (1000 Million Smiles) - Aku frust Liya tak buat yg terbaik... cam takut2 gak aku tgk dia ni.. anyway, if dia terpilih laa, she could be the next Dyg Nurfaizah kot... macam tak selesa pakai dress tu pun ada... too bad laaa...

Shaz (Mungkir Bahagia) - Lagu OK, suara OK, appearance biasa jer, tapi tang mata tu toksah la dok jegil kat audience... takut beb.. cam nak makan org pun ada... huahuahua.. tu yg spoil tu kot... sian dak ni...

Leez (Kasih) - Aku suka Leez punya performance. Tapi tak cukup outstanding. Isyy.. susah tul nak pilih budak pompuan nih... sian la plak pasal kawan karib dia sorang2 kat dalam...

Rich (I'll Be) - My Man!!! Muahahaha... this year aku vote for Rich if dia masuk Final (pasal dah janji tak nak vote sepanjang AF4 nih)... Muahahaha... Tapi tercungap la plak sket.. tak kesahlaa... janji overall best!!!

Faizal (Pelangi Petang) - Adoooiiii.... ada gak sket aura dia nii.... memang audience kat TV terasa gila emosi dia nih.. at one time aku rasa cam memang bergenang la air mata dia masa nyanyi lagu ni... sob sob.. best giler performance...

Farhan (Route 66) - Walaupun lagu tak berapa glamer zaman ni, aku mmg penah dgr laa.... superb performance gak... memula mmg takut gak pasal dia paling last kat list vote tu...but she did it very well... the judges liked it and she deserved it... yeay! Go go Farhan..

Haider (Untukmu Ibu) - Erkk.. apasal dia nyanyi lagu niiii... and with that image plak tuu... memang tak kena gilaaa... aku rasa dia ni mat rocker jiwang tak jadik laa... half way, aku tutup mata pasal tak sanggup tgk.... and bila dgr dia jerit IBU!!! tu, erkkk.... aiyohh....

Karen (Di Muara Sepi) - Koffee with Karen.. meaning, ok la tu plus kiut miut... overall ok.

Velvet (Naluri) - Lembut gila suara dia.. datin pun datin laa.. hahahah... klaka gak aku tgk dia ni... Felix's female version, maybe... muahahah.... overall, OK.

Jeff (Picture of My Life) - Apa ke jadahnya la dia pilih lagu ni... lagu Jamiroquai ni org UK je yg slalu dgr... UK Ulu Klang kot... hahahah... he could've have done better with other song, i guess.

Nora (Kali Terakhir.. bla bla bla..) - Pjg la plak tajuk lagu ni... aku pun tak concentrate sgt dia nyanyi sebab sama je macam pompuan lain... cuma yg aku dpt tgkp is her dress laa... Merah Menyalaaa....

Haziq (Umpan Jinak Di Air Tenang) - Another superb performance... makcik2 suker le nengok pasal bleh buat menantu dak nii... muahahaha... org Johor sumer bangga gila dgn dia nih... terketar pun maintain beb....

Diddy (Mimpi Yg Tak Sudah) - Budak ni nebes gilaa... nampak sgt... seb baik la sore macho.... heheheh... go Diddy go, keep on dazzling....

Zila (Rindu) - yg ni pun sama gak cam Lynn & Leez, no other komen ler...

Lotter (Sunday Morning) - Memang berani dak ni nyanyi lagu cam ni.. sore walaupun ok, yg best tu dia confident gilaa... specially part nari tu lerr... superb performance gak lerr...

Salima (Syurga di Telapak Kaki Ibu) - Errr... nak gak tgk sore dia di balik imej bertudung nihh... but sekali tgk, takde aura laa... not with this song laaa... maybe kena tgk byk2 kali baru terkeluar kot aura dia, like everybody else claimed... isyy.. ada kaaa aura tuu.. huhuhuh... she's definitely NOT a female version of Mawi.

Masa announced the 1st ten, puas hati gak laaa pasal sumer terbaik la. Salima terpilih tuuu, no komen pasal juri jer yg nampak apa kelebihan dia nih... Amirul pun sama gak laa...

Diddy, Lotter, Rich, Haziq, Faizal, Farhan, Karen, Velvet, Salima dan Zila = Congrats!!!!
Amirul & Nora - jgn sia2kan vote fans anda!!!!

Tak sabar nak tgk 1st assignment diorang... lagu apalaa diorang dapat ekkk...

Lain2 ulasan penuh AF4, pi kat sini ekk ==> elkapitan, joe, SM

Thursday, May 25, 2006

Dialog A&F: Forever Yours

Felix tgh main gitar kat tepi kolam… Akma datang bawak air…

A: Felix… (senyum..)
F: (toleh kat Akma sambil senyum…)
A: Nah… (hulur air kat Felix)
F: (ambik air terus minum… tiba2 tersedak…)
A: Isyy.. pelan2 la sikit minum tu… (duduk sebelah Felix..) Sapa la yg sebut nama Felix kan… (senyum lagi..)
F: (Hulur balik gelas…. senyum.. tak cakap apa2… terus petik gitar lagi..)
A: (Diam.. dengar je Felix main gitar…)

Dah habis satu lagu…

A: Mmm.. Felix…..(tolak bahu Felix dgn bahu dia) Terima kasih sebab buat majlis harijadi ni untuk Ma.. lepas tu bg Ma hadiah pulak tu… Ma suka sangat….
F: Biasa aja… (tersipu sket…)
A: (Macam tak nak layan aku cakap je ni..) Hmm.. Ma masuk dululah… sejuk duduk luar ni… (terus bangun nak masuk..)
F: (tiba2 pgg tgn Ma…)
A: (Toleh tgk Felix.. kerut muka sket..)
F: Dudukla teman Lix kat sini… (buat muka memujuk…)
A: Sejuklah…
F: (Tarik tgn Akma sampai Akma duduk jugak… pas tu terus amik jeket dia letak kat bahu Akma…) Nah.. pakai ni…
A: (tergamam sket.. terharu pun ada..) Thanks….
F: (senyum..) Duduk sini diam2… jgn lari tau…
A: (tergelak jap…) Okey…
F: Dengar ni.. lagu ni untuk Ma…
A: (angguk.. )

Tak sampai beberapa note gitar dipetik..

Yazer: Hoi.. kamurang ni… diorang panggil naik atas lah….

Felix & Akma toleh…

F: Ko ni kacau lahh….
A: (senyum…)
Y: Lagu apa ko mau nyanyi ni…
F: Adalah… dengar ajalah.. (terus petik gitar..)
Y: Alahh.. lagu ni… kalau ada org nyanyi lagi best ni… dah2.. bak sini gitar tu… (tarik tgn Felix pegi tmpt lain sebab nak bisik sumthing..)
A: Apa ni… bisik2 berdua nii…
Y: Ko tunggu situ kejap… Aku tak bawak lari pakwe kau lah…
A: Takde maknenyerr… (senyum..)

Bila dah jauh dr Akma sikit…

F: Ko mau buat apa ni… (kerut muka sikit..)
Y: Aku mau kasik can sama ko lah… dengar sini… aku main gitar sambil nyanyi.. ko bawak Akma nari sama ko…
F: Haa.. menari???… ko gila mau nari malam2 buta ni…?
Y: Ko ingat bila masa lagi ko mau berdua sama dia…? Ko ingat ada masa mau dating lagi ka lepas ni…?
F: (terdiam… pas tu angguk…) Betul jugak… Tapi aku ndak tau nari bah…
Y: Bantai saja… dah.. pegi cepat… (tolak bahu Felix…)

Akma tgk je gelagat budak berdua tu… Felix dtg diri dekat dia.. lepas tu, Yazer plak dtg bawak kerusi, letak depan dia and terus duduk…

A: Nak buat apa ni…?? (Heran…)

Felix tiba2 hulur tangan dia kat Akma..

A: (dongak kat Felix… heran jap.. tapi sambut jugak…)

Yazer dah start petik gitar…

F: (bisik kat telinga..) Felix mau nari sama Akma, boleh…?
A: (Terkedu jap.. sambil toleh kat Yazer..)
Y: (Angguk kepala.. sambil senyum and start nyanyi…)

Highway run
Into the midnight sun
Wheels go 'round and 'round
You're on my mind

Felix tarik tangan Akma dekat kat dia… Akma tunduk jer… tak berani nak angkat muka..

Restless hearts
Sleep alone tonight
Sendin' all my love
Along the wire

Felix pegang kedua tangan Akma and pelan2 letak salah satu tgn Akma kat bahu dia… dia pulak pegang pinggang Akma… Felix start ambik langkah dan Akma pun ikut… diorang pun start nari pelan2….

They say that the road ain't no place to start a family
Right down the line it's been you and me
And lovin' a music man ain't always what it's supposed to be
Oh girl, you stand by me
I'm forever yours
Faithfully

Mula2 Akma tunduk, lepas tu, pelan2 dia dongak tengok Felix… Felix tak lepas tenung Akma… Felix senyum… dia berenti kejap.. pastu tarik tgn Akma suruh Akma pusing… Akma pusing2 sambil gelak2…

Circus life
Under the big top world
We all need the clowns
To make us smile
Through space and time
Always another show
Wondering where I am
Lost without you

Dah pusing2 tu, Felix peluk Akma dari belakang... sambil gerak menari pelan2 balik...

A: Felix... (segan kat Yazer)
F: Syy...

And being apart ain't easy on this love affair
Two strangers learn to fall in love again
I get the joy of rediscovering you
Oh girl, you stand by me
I'm forever yours
Faithfully

Masa ni, Felix bisik kat telinga Akma...

F: I'm forever yours, Ma... tak kira apa yg berlaku lepas ni, Felix nak Ma ingat, hati Lix tetap milik Ma selamanya...
A: (Pejam mata & genggam erat tangan Felix yg tgh peluk dia... nak ingat saat ni selama2nya...)

Whoa, whoa, faithfully
I'm forever yours
Ever yours
Faithfully

Yazer senyum...

Y: Oiii.. sudah2 tuu... Akma... tu adik ko sudah datang tuu...
A: Hah... (cepat2 lepaskan tangan Felix... toleh kat Felix..) Ma balik dulu, Lix...
F: (sedih sebab Akma nak balik dah...) Okay... kirim salam abah dan mak...
A: Amboi... (senyum...)
F: (sengih..)
A: (lambai kat Yazer.. lepas tu tenung Felix balik sebelum melangkah...)
F: (pandang Akma gak tanpa cakap apa2..)
A: I'm forever yours too, Felix...
F: (angguk2 saja kepala sambil tengok Akma terlari2 dptkan Ja'a..)

The End

Errr... nak lagi best, sambil baca, click kat link ni...
http://www.jadedj.com/f7/Journey_Faithfully.wav

Amaran keras: DIALOGUE IS PURELY FICTIONAL AND SHOULD BE READ AS A FANTASY


Thursday, May 11, 2006

Sahabat (Part 2)

Bila saya mula bekerja, ragam sahabat yg sama masih saya jumpa, namun begitu saya rasa saya sudah matang dalam memilih kawan. Saya terima perbezaan diri mereka sebagaimana saya mengharapkan mereka menerima saya seadanya. Ada satu ketika nilai persahabatan diuji dengan nilai wang dan juga pangkat. Saya hanya mampu menafsir segala peristiwa yg berlaku tanpa ada rasa sakit hati atau pun cemburu kerana saya rasa tiada faedah langsung berbuat demikian. Saya sebenarnya berterima kasih kerana melalui mereka, saya dapat belajar mengawal emosi dan juga at least saya dapat tahu jenis sahabat apakah mereka ini. Antara sahabat sejati saya di pejabat – Cheryle, Krishna, Kak Lina dan Malina. Thanks so much guys coz I learned a lot about life and of course, about myself. Baru2 ini saya melakukan satu kesilapan di pejabat. Tak di sangka, saya temui seorang lagi sahabat baru yg tak segan2 menaikkan semangat saya walaupun saya hanya mampu menangis di hadapan beliau. Thanks Zaki for your friendship.

Cabaran baru persahabatan dapat saya rasai di alam maya. Rakan2 dari
Jiwang United dan juga dari M2MFrenzclub byk memberi pengalaman kepada saya untuk menilai harga persahabatan zaman sekarang. Persahabatan kami senantiasa diuji setiap kali aktiviti sesama kami dibuat. Saya dapat melihat jenis2 sahabat seperti:

a) Sahabat yg menghormati perbezaan atau minat sahabat lain
b) Sahabat yg suka mengatakan sesuatu kebenaran tanpa niat jahat (kengkadang ada..)
c) Sahabat yg tak dapat menerima sesuatu kenyataan
d) Sahabat yg suka menggunakan ‘reverse psychology’ untuk menyenangkan hati sendiri
e) Sahabat yg tak suka melihat kegembiraan sahabat lain
f) Sahabat yg suka men’cilok’
g) Sahabat yg tak suka sahabat lain lebih dari dirinya sendiri dalam sesuatu perkara
h) Sahabat yg suka @ tak suka berkongsi sesuatu perkara umum dgn sahabat lain
i) Sahabat rahsia…. ngeh ngeh ngeh…
j) Sahabat yg berpura-pura baik
k) Sahabat yg menerima diri saya
‘just as I am’
l) Sahabat yg suka mengambil kesempatan atas kebaikan org lain
m) Sahabat yg gila kuasa

n) sahabat yg kadang2 lupa dgn sahabat lain
o) macam2 ada.... (etc etc)

Berapa banyak pun jenis sahabat yg kita tahu di dunia ini, yang penting, kita semua tahu yang setiap orang ada perbezaan masing2. Dan yang penting di sini juga bagaimana kita menghormati perbezaan tersebut. Kita tak boleh menjangka orang lain untuk mempunyai perangai yg serupa dgn kita tapi bila kita tahu yg rakan kita tak serupa dgn kita, kita harus menerima keadaan itu. Kita harus juga belajar cara untuk memahami perbezaan tersebut instead of mengutuk tak tentu pasal
just becoz he or she is different from us.

Apa-apa pun, saya harapkan persahabatan yg saya temui sepanjang hidup saya, tetap kekal hingga akhir hayat. (eh..macam nak mati pulak.. hahaha)

BUAT RAKAN2 YG SAYA GELAR SAHABAT WALAU APAPUN PERANGAI ANDA, SAYA SAYANG ANDA SEMUA.

Wednesday, May 10, 2006

Dialog M&M: Masih Adakah Rindu Itu

Marsha: Hello..Mawi… sia ni…
Mawi: Hah… ko… (diam jap…)
Marsha: Sayang… kenapa diam…
Mawi: (sebak tiba2… dah lama minah ni tak panggil aku cam ni..) Ermm… aku okey…
Marsha: Abah dah sedar?
Mawi: Tadi dia ada bukak mata jap tengahari tadi…
Marsha: Ermmm.. nanti sia datang visit, boleh ka… ?
Mawi: (Terdiam jap…) Boleh gak… tapi aku rasa ko bawak la sapa2 teman ko. Nanti tak ler ko kena gosip tak pasal2.
Marsha: Ok. Ermm.. sia dah tanya yg lain.. semua sebok laaaa… Kefli sorang yg tak sebok…
Mawi: Ajak je la dia…
Marsha: Tak mau lah…
Mawi: Laa… kan ko dah biasa dia bawak jalan2. Datang je laaa…
Marsha: (terdiam…)
Mawi: Ko diam ni apahal? Aku cakap tak betul ker?
Marsha: (diam lagi… ) it’s not that, sayang… (diam balik…)
Mawi: (Isyy.. ada apa2 ker dia asyik panggil aku sayang ni…) Ko takut kena gosip dgn dia ker?… ko ni pun satu… takut kena gosip, tapi dia ke hulu ke hilir, ko ikut jugak… (dah start membebel..)
Marsha: Soriii…..
Mawi: Takde maknenyer ko cakap sori kat aku… (gelak…)
Marsha: (gelak jugak) Dah lama sia rindu nak dgr sayang gelak…
Mawi: (Terkedu.. diam tiba2..)
Marsha: Sayang… gelak la lagi… (gelak jugak..)
Mawi: Ko ni kan… tak de keje ekkk… (senyum…)
Marsha: Ermmm.. sayang tak rindu sama sia?
Mawi: (terdiam - rindu gak… tapi takde maknenyer kalau aku cakap pun…)
Marsha: Kenapa sayang diam lagi niii…. Ye laa…. Dia kan dah ramai yg temankan dia slalu… ntah2 i telefon ni pon ada org marah tak….??
Mawi: Ko cakap amende ni….
Marsha: (tetiba sedih plak bila teringat gosip liar Mawi) Sayang…
Mawi: Hmmm?
Marsha: Sia nak tanya sikit boleh?
Mawi: Apahal nyer? Tanya banyak pun boleh… (Lama sungguh tak borak lama2…)
Marsha: Sayang teda call Ina bgtau pasal abah ka? (Slow je tanya, takut Mawi marah…)
Mawi: (diam…) Kan aku dah cakap kat ko… aku tak nak citer pasal dia kalau ko nak cakap dgn aku… yg ko tanya lagi ni apahal…?
Marsha: (diam..) (Sia jeleslah!!!! Itu pun tak paham ka?)
Mawi: Aku cakap sekali je ni. Lepas ni jgn tanya2 dah… Memang aku ada call dia pasal nak bgtau pasal abah. Aku tak nak dia dtg sini… tu pasal aku call.. aku rimas kalau dia dtg sini, mesti wartawan nak jumpa dia, pas tu tanya dia macam2.. aku rimas…
Marsha: Ok. Sori sia tanya pasal dia.
Mawi: Terima kasihla ko sudi nak call aku. Aku happy bila ko call. Tapi mintak tolong la jgn ckp pasal dia lagi.
Marsha: Sori sayang… sia takkan cakap lagi pasal dia. (diam…)
Mawi: Since ko dah tanya aku kan… aku plak nak tanya ko ni… biar kita settle mende ni hari ni… aku tak suka tertanya2 macam org bodo…
Betul ke aku dgr mamat tu ada pukul ko ni… ?
Marsha: (terkedu… tiba2 dah bergenang air mata..) Sayang.. please… don’t ask me about this, please?
Mawi: Apsal lak tak boleh?
Marsha: (dah mengalir air mata…) I don’t want to talk about him, please…. (dah start tersedu..)
Mawi: (terdiam bila dengar Marsha nangis…)
Marsha: I promise you, when i’m ready, i’ll tell you everything, ok!
Mawi: Hmmm… ko jgn la sedeh2 sangat… ko pun tau aku tak boleh tgk ko nangis….
Marsha: (senyum..) Sia tau… (sapu air mata…)
Mawi: Aku harap berita tu tak betol… kalau ada apa2.. ko jgn segan2 call aku… kalau betul dia pukul ko, siap la dia….
Marsha: I promise i’ll call you if anything happens. Thank you sayang…
Mawi: (Adoii.. lemahla aku dgr dia panggil aku sayang nii…) Ok…
Marsha: I’ll see you later, kay…
Mawi: Hmm… (jgn la letak, jgn la letak…)
Marsha: Sayang…
Mawi: (senyum…) Apa?
Marsha: Cakap kat abah, mak, kakak & adik2, nanti i datang melawat, ok…
Mawi: Ok… (senyum…)
Marsha: Ermm.. i nak cakap something yg i pernah cakap kat Akademi dulu… this time, i really mean it…
Mawi: (terdiam.. berdebar tunggu Marsha cakap…)
Marsha: I will always luv you… (tup! – letak tepon dah)
Mawi: (tak sedar air mata dia bergenang.. dia happy sekarang sebab Marsha berjaya tenangkan hati dia hari ni…) I will alwiz luv you too, Sha… (Slow je Mawi cakap sambil lipat hp N90 dia… walau pun dia sedar Marsha takkan dapat dengar perkataan tu)

AMARAN KERAS: DIALOG DI ATAS HANYALAH REKAAN SEMATA2. TIADA KENA MENGENA DGN YG HIDUP ATAU PUN MATI.

Tuesday, May 09, 2006

Sahabat (Part 1)

Di mana-mana pun kita akan temui persahabatan. Tak kira di rumah, di sekolah, di pejabat, di restoren, di bank, mahu pun di alam maya. Kalau difikirkan secara mendalam, sudah hampir 10 peringkat usia kita menemui pelbagai jenis persahabatan.

Saya masih teringat rakan2 tadika saya. Teringat2 wajah comel mereka. Masih teringat2 tatkala saya dan rakan2 memulakan kerjaya sebagai seorang ‘penyanyi koir’ di tadika kami. Saya dapat menyelami minat saya yang sukakan muzik sejak kecil.


Rakan2 di sekolah rendah saya adalah yang paling rapat dengan saya memandangkan kami masih lagi berhubung hingga kini. Walaupun sibuk, kami tak pernah terputus khabar. Buat Ida, Sarah, Fairuz, Khairul, Zazlan, Zuriati dan Zurina, you are the best!!!

Saya terpaksa meninggalkan mereka kerana terpaksa melanjutkan pelajaran ke salah sebuah sekolah berasrama penuh di selatan tanah air. Di sana, saya dapat mengenali pelbagai jenis sahabat – sahabat yg ikhlas, sahabat yg ada makna, sahabat yg ada udang di sebalik batu, sahabat yg suka lebih dr org lain, sahabat yg suka menunjuk2 dan macam2 lagi. Saya hanya mampu tersenyum mengingatkan gelagat kami zaman itu memandangkan ada yg masih belum matang menilai harga persahabatan. Namun semua peristiwa2 yg berlaku tetap kami kenang sebagai memori indah dalam mengharungi liku2 kehidupan remaja yg baru hendak mengenal erti cinta dan sahabat.

Memang sukar untuk saya mengenali sahabat sejati waktu ini. Walaupun begitu, saya dpt mengenali sekumpulan rakan yg saya masih ingati hingga kini. Mereka yg ikhlas menerima kekurangan yg ada pada saya. Mereka yg sentiasa ada bila saya memerlukan seseorang untuk berkongsi masalah. Ada juga seorang rakan baik yg saya rasa perangai dan cara pemikiran beliau sgt sinonim dgn saya ketika itu. Saya sangat kagumi cara beliau menangani masalah peribadi beliau sehingga beliau berjaya menjadi salah seorang pelajar terbaik tahun itu. Semangat juang beliau yg tinggi juga mmg saya tabik hingga kini. Namun begitu, saya tak sangka jarak antara negara pengajian kami menjadi punca kami renggang. Zaman teknologi tinggi pun tak mampu mengulangi zaman gila kami semasa kami sama2 ‘head banging’ mendengar lagu Come Out & Play (Offspring) di atas katil sewaktu minggu terakhir peperiksaan SPM tahun 1994. Thanks for your friendship, Iddy. I’ll always remember you, Jon Bongiovy & Ryan Giggs. Hahaha…

Saya kemudiannya ke Seremban sebagai persediaan ke UKM. Di sini saya berjumpa pula pelbagai jenis sahabat yg masih lagi pelbagai ragam dan perangai. Saya berkongsi masalah dengan beberapa orang rakan namun ada di antara mereka yg lupa pada janji. Janji untuk sentiasa bersama di waktu suka dan di waktu duka. Di sini juga buat pertama kali saya jatuh cinta. Walaupun cinta itu tak pernah disuarakan, saya rasa sedikit gembira kerana saya dianugerahkan Allah untuk merasai perasaan tersebut. Cuma saya kesal, rasa cinta itu tak mampu saya gantikan dengan persahabatan.

Persahabatan di Seremban bersambung ke UKM. Namun begitu, tak ramai antara kami yg sealiran dgn jurusan yg saya ambil. Saya bertuah kerana Siti (bukan Siti Nurhaliza ya…) bersama2 saya mengharungi liku2 sebagai seorang pelajar Universiti. Kami cepat mesra memandangkan bahasa tuturan kami senada (oghang Kedah!!!).. hahaha… Siti berkongsi suka-duka percintaan beliau sehinggakan adakalanya saya dgn tak rasminya menjadi pakar motivasi untuk beliau terus bersemangat dlm pengajian. Adakalanya, melalui pengalaman beliau juga, saya belajar ttg sesuatu perkara yg tak pernah saya alami dlm hidup. Terima kasih Siti sebab pasai hang lah, aku belajaq byk benda.

Antara rakan2 Seremban yg masih lagi berbual mesra dgn saya, saya dapat satu lagi kumpulan rakan yg juga dapat memahami saya. Oly, Huda, Wa dan Suraya. Persahabatan kalian nyata sejati. Merekalah yg mengajar saya eti hidup, erti sahabat dan erti suka dan duka. Oly - seorang sahabat karib yg paling saya kagumi, hormati dan percayai hingga kini. Beliau paling byk menyimpan rahsia hati saya sama ada yg terluah atau pun yg masih terpendam. Terima kasih Oly atas segala2nya.

Monday, May 08, 2006

Salam Takziah

Semalam, ibu kepada salah seorang rakan karib saya (Faridah Hanom) yg saya kenali sebagai Makcik Kiah, telah kembali ke Rahmatullah. Allahyarhamah sangat dikenali di kawasan perumahan kami sebagai guru mengaji Al Quran. Saya dan keluarga menganggap beliau sebagai saudara kami walaupun kami tiada pertalian darah.

Saya terharu melihatkan ketabahan Ida memandangkan beliau anak perempuan tunggal dalam keluarganya. Tentu sekali berat tanggungjawab yg dipikul. Air mata saya mengalir tatkala teringatkan kiriman SMS kakak saya semalam - 'U hv 2 always b wth hr fr nw on. Dn't leave hr. U r > a friend 2 hr'.

Semoga Roh Allahyarhamah berada bersama2 golongan yg disayangiNya.

Al Fatihah.
 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari