Thursday, March 16, 2006

Dialog M&M: Iklan Power Root

Mawi & Marsha baru lepas abih shoot iklan Powerroot kat rumah contoh Bdr Seri Putra…

Mawi: Sha... aku htr ko balik tau lepas ni...
Marsha: (senyum...) okey...
Mawi: Suker la tuuu...
Marsha: mesti laa... sebab sebelah sia sayang sia....
Mawi: takde maknenyerr...
Marsha: ehh.. tiru pulekkkk...
Mawi: suker aku la nak tiruuuu...
Marsha: (muncung...)
Mawi: yg ko muncung ni apehal....
Marsha: ehhh suka kitalah nak muncung ke tidakkk
Mawi: (jeling....)
Marsha: dia tu jeling orang tak apa..
Mawi: ehh.. suke aku lah nak jeling ke idak...

Mawi & Marsha pandang memandang... gaduh ayat sama la plakkkk.. pas tu dua2 gelakkkkk… Mawi layan plak peminat dia yg dok mintak sign dia…

Marsha: dah lahh... cepatla... org nak balik cepat niii...
Mawi: sabarlaaa...
Marsha: nak buat apa lagii....
Mawi: isy.. sabarlaaa.. ni tgh bg sign kat peminat ni.... ko tak nampak ke…
Marsha: femes la konon... (saja gurau…)

Mawi jeling je kat Marsha... Pas tu dua2 masuk kete Savvy Mawi…

Mawi: ko ni jeles tetiba ni apahal?
Marsha: (terdiam..) mana ada...
Mawi: tadi ko melenting masa aku bg sign tu knapa?
Marsha: (dah takut tgk muka mawi tgh hot..) ehh... ndak ada apa2 lah... sia gurau lahh..
Mawi: gurau2 pun jgn la depan peminat tuu... konfius jer aku tgk dia dok tgk ko cakap macam tuu...
Marsha: haa.. ye kerr?... alamak... sorry sayang....
Mawi: (seb baik ko panggil aku sayang...) Masha, Masha....
Marsha: sayang marah ka…?
Mawi: aku tak marah....
Marsha: abis tuu.. serius jer sia tgk... ?
Mawi: bukan marah... aku terperanjat sikit jerr...
Marsha: Sayang ni kalau terperanjat nampak macam marah tau...
Mawi: abih tu kalau aku marah, ko nampak camna plak... ?
Marsha: marah... (hensem kot...) ntah.... (senyum2..)
Mawi: haa... tu apa tu senyum....
Marsha: (geleng2 kepala.. senyum.. sambil pndg kat luar...)
Mawi: hoi.... aku tgh cakap dia tgk luar plak...
Marsha: tak de apa!!! byk tanyalah sayang ni....
Mawi: ooo.. byk tanya plak... karang aku tak tanya, ko ckp aku sombong... pas tu ko pegi dating dgn jantan mana plak... (tetiba angin...)
Marsha: (toleh tiba2 kat Mawi... senyum...) tgk muka sayang sikit... nak tgk muka jeles macam mana.... (pegang dagu Mawi..)
Mawi: (terkejut Marsha pgg dagu dia...) Isy... ko jgn macam2...
Marsha: meh la sia tgk... (jenguk kat Mawi.... sambil gelak2...)
Mawi: (dah senyum simpul balik....) aku kata jangan.... (pgg pergelangan tgn Marsha yg dok pgg dagu dia.. letak kat tepi...)
Marsha: (gelak....) eee... ala cumi cumi cumi....
Mawi: ko ni memang laaa.... Isy.. (gelak balik dah...) dah la masa iklan tadi aku nak gelak ajer tgk ko cakap ikut skrip tuuuu...
Marsha: (gelak lagi...) nasib baik sayang tak buat muka mcm niii... (buat muka monyet..)
Mawi: (gelakk..) oiii.. udahlaaa.. asyik gelak jerr nii....
Marsha: isy.. sayang ni.. diam tak boleh, gurau tak boleh, gelak pun tak boleh.... apa ni!!!
Mawi: (gelak...) saja la aku nak gurau gak.... ko laa punya pasal... bg aku jeles lagi....
Marsha: (jeling kat Mawi) sayang jeles dgn siapa?
Mawi: (diam... tak tgk Marsha...)
Marsha: knapa diam pulak ni... ?

Dah sampai kat umah Marsha...

Mawi: dah sampai...
Marsha: tak nak turun... sampai sayang jawab soalan...
Mawi: laaa... mana ada aku jeles.. aku main2 je lah.... cepat laaa turun...
Marsha: (dah tak senyum... terus keluar kereta.. tak cakap apa2 dgn Mawi...)

Mawi kuar kete cepat2.. dia tau Marsha merajuk….

Mawi: (tarik tgn Marsha…) Sha…. aku tak jeles lah… sapa la aku, nak jeles ni… (cakap slow jer…)
Marsha: (diam lagi.. tak nak tgk Mawi pun…)
Mawi: (isyy… merajuk la plak…) Sha…
Marsha: sia penat laa… bye… (tarik tgn dia yg Mawi tgh pgg..)

Mawi terkedu… garu kepala jap… Marsha dah jauh sikit… pas tu tetiba Mawi bersuara dari jauh…

Mawi: Aku jeles dgn Kefli… (suara Mawi agak pelahan, tapi Marsha still dengar sayup2…)

Marsha berenti jap… terkedu gak dia bila dgr Mawi cakap camtu… tak jadik plak majuk… dia toleh… dia tgk Mawi dah toleh belakang nak pegi kat kete dia… Marsha cepat2 pegi kat Mawi…. dia pegang lengan Mawi dari belakang… Mawi berenti jap.. dia tak toleh pun…

Mawi: Aku tau ko dgr apa aku cakap tadi… aku tak kan ulang lagi menda tu… tapi ko dah tau skarang… aku tak kisah apa ko nak cakap dah pasal tu… (terus jalan nak masuk kete…)

Marsha plak bersuara…

Marsha: Sayang tak nak tau dgn sapa sia jeles pulak… ?

Mawi yg tgh bukak pintu kete tu, terenti jap… dia tenung Marsha… dia tgk mata Marsha dah bergenang… tapi dia tau sapa yg Marsha jeles… pelan2 Mawi pegi kat Marsha balik… dia tak sangka Marsha boleh cakap macam tu dgn dia sebab dia tau Marsha susah nak keluarkan perkataan2 cam tuu…

Mawi: (terdiam depan Marsha…)
Marsha: Sia tahu sia boleh buat apa saja nak hilangkan jeles sayang…. tapi cuba sayang bgtau sia, macammana nak hilangkan jeles sia… (Marsha try tahan nangis… pelan2 dia pusing belakang…)

Mawi terkedu…. Mawi at last tunduk jer bila dengar Marsha cakap macam tuu… serius dia tatau nak cakap apa sebab dia tau dia tak dapat buat apa2…

Mawi: Maafkan aku Marsha…. (dah start rasa sebak bila dia tau bukan dia sorang yg merana… mungkin jugak selama ni Marsha lagi merana dr dia…)
Marsha: (diam sambil tahan sebak gak..)..
Mawi: Aku janji.. (slow jer Mawi cakap belakang Marsha… ) Aku janji aku takkan ungkit lagi menda ni…. pls Marsha… maafkan aku ekk….
Marsha: Tak apalah… (start senyum balik bila dgr janji Mawi sambil pusing tengok Mawi…) Sia okey…

Mawi tenung Marsha lama…. sampai Marsha tersipu2… Mawi senyum happy sebab dia tau Marsha mmg tak boleh tgk renungan dia…

Marsha: Tengok tu… (cubit perut Mawi…) Tak sukalah kalau tgk tak cakap apa2….
Mawi: Aduhhh…. (buat muka sakit… pas tu sengih…)
Marsha: Sia masuk dululah… dah lapar ni…
Mawi: Ehh.. ko tak makan lagi ker… tadi kat sana apsal ko tak makan? Nak demam lagi?
Marsha: Tak sedaplah… lagipun Rina cakap dia dah masak…
Mawi: Tak sedap la pulak… Ok je aku makan tadi… Dah masak, tapi tak ajak pun aku ekk…
Marsha: Alaa.. kalau ajak pun, mana boleh masuk…. Bye..
Mawi: (sengih).. Tau pun… (tengok je Marsha masuk rumah dia…) Bye..

TAKDE MAKNENYERR....
 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari