Wednesday, March 01, 2006

Dialog M&M: ABPBH 2005

Mawi tgh bersiap kat belakang stage utk buat persembahan dgn sifu… Marsha tgh borak2 dgn member artis lain… Mawi jeling je kat Marsha…. Pas tu Marsha ternampak Mawi dok jeling dia… Mawi senyum.. pastu dia toleh menghala ke arah Marsha… Marsha senyum balik kat Mawi… pas tu dia jalan ke arah Mawi… Mawi dah berdebar coz dia tengok Marsha atas bawah.. cunn giler Marsha!!!!
Marsha: (naper sayang tgk sia semacam je ni…?)
Mawi: (senyum lagi… tapi tak cakap apa2… tengok je Marsha jalan kat dia sampai la Marsha sampai kat dia…)
Marsha: Ni kenapa senyum2 aja ni… tak tegur orang pun dari tadi…
Mawi: Camna aku nak tegur.. ko dok busy borak jer aku tengok… Byk member baru nampak…
Marsha: (senyum…) ke sebab sayang dah menang dua award… tak bg I tgk pun…
Mawi: Laa.. dorang dah simpan laa… nantila aku tunjuk kat ko… (senyum lagi tgk Marsha tanpa cakap apa2…..)
Marsha: Tengok tu… tgk kita lagi.. (nak cubit Mawi..)
Mawi: (elak…) Saja.. suker plak tgk Cinderella Tamparuli ni…
Marsha: (senyum.. dah tersipu2…)
Mawi: (sengih…) Hah… award AJL tu pun tak bg balik… ko simpan buat pekasam ekk?
Marsha: Adalah.. nak balik ker? (sengih..)
Mawi: Ye laa… mak aku nak tgk…
Marsha: Mak tak datang ker? Eh.. makcik…
Mawi: (tersengih bila dgr Marsha tersebut Mak).. Haa? Mak? Ooo.. mak tak dtg… abah ada laa… ko nak jumpa tak?
Marsha: Haa? Tak apalah… (segan plak..)
Mawi: Ko ni.. tak baik tau… jumpa la kejap… sapa lagi yg dia kenal kalau ko sorang kawan aku dr AF..
Marsha: Okey lah.. nanti kalau nak jumpa, call la sia okey..

Sifu panggil Mawi..

Sifu: Heh budak ni… berdating tak habis.. tu ko dapat award paling popular tuu.. cepat!!!
Mawi: Hah?? Ye ker… (sengih… nak pegi naik.. tapi Marsha tiba2 pgg lengan Mawi.. )
Marsha: Congrats sayang…
Mawi: (angguk kepala sambil senyum.. pastu terus naik stage amik award..)

Masa Mawi buat ucapan, Marsha tgk dr blkg stage.. sipi2 nampak pasal ramai org yg kerumun gak nak tgk.. Last2, dia dpt perfect angle yg nampak Mawi tgh buat speech… Marsha perati Mawi…
Marsha: (Hmm… sayang makin hensem pulak sia tgk… pipi pun dah berisi sikit…)

Mawi dah abih berucap… bila dia ke blkg pentas jer, ternampak Marsha plak dok tenung dia… Mawi terus jalan arah Marsha.. on the way tu, ramai la yg wish tahniah kat dia… Mawi senyum jer.. dah tak kisah dah.. yg dia tau dia nak jumpa buah hati dia…

Marsha dah berdebar2 coz dia tau Mawi nak terus jumpa dia… Mawi sampai depan Marsha… kebetulan tmpt tu tersorok sikit, pasal tadi kan Marsha skodeng Mawi buat ucapan…

Mawi: (dah sampai depan Marsha.. tp tak cakap apa2..)
Marsha: (dah tersipu2 pasal Mawi tak cakap apa2 depan dia..)

Sifu plak tetiba tgo Mawi… suruh get ready nak buat persembahan lepas ni…

Mawi: (toleh kat Marsha…) Sha.. pegang kan trofi aku… kang balik, aku amik balik…
Marsha: Tak mau kasik balik… (amik award tu macam nak sorok… main2 plak dgn Mawi..)
Mawi: Ko tak kasik balik, karang ko jawab dgn abah ekk…
Marsha: Eh.. takutlah…
Mawi: (gelak..) tau takut…
Marsha: (muncung mulut dia…)
Mawi: Sha…
Marsha: (tgh belek trofi… pas tu angkat muka..) Apa?
Mawi: Aku htr ko balik hotel ko lepas ni?
Marsha: (Terdiam..) Bukan sayang balik dgn abah? (terlupa lagi – tak panggil pak Atan as pakcik dah…)
Mawi: (sengih… sebenarnya dia suker dengar Marsha sebut ‘abah’…) Memangla balik dgn abah… pas tu aku htr ko la terus… boleh ko borak dgn abah dlm kete…
Marsha: (terdiam..) Okey lah… sia tunggu kat sini…
Mawi: (Senyum.. pas tu blah pegi buat persembahan LJLC dgn sifu..)

Dah abih persembahan, Mawi tercarik2 Marsha kat belakang stage… tiba2 Abg Aman dtg tegur…


Aman: Wie… nah… (sambil hulur uncang kecik)…

Mawi blur….

Mawi: Sapa bagi ni?
Aman: Marsha… dia dah balik… Trofi yg ko suruh dia pgg tu abg dah simpan..
Mawi: Huh? (Cepat2 bukak uncang yg dia dpt… kat dlm tu ada cincin dgn kertas nota yg dilipat kecik2…)

Kat dlm nota tu…
“Sayang.. sia balik dulu.. sia rasa macam nak pitamlaa… balik nak terus tido kot… nanti esok sia call sayang ok… Mmmm.. cincin tu sayang pakai laa… sebagai ganti sia.. heehee… c u & abah tomorrow, k!”

Mawi rasa hampa plak tiba2… sebab tak dpt htr Marsha balik.. terus Mawi capai phone call kawan dia…

Mawi: Wan.. ko kat mana skrg?
(diam)
Mawi: Ko boleh tak tolong tgkkan awek aku? Dia tak sihat laa.. Aku rasa dia balik sorang2… Dia cakap dia macam nak pitam.. ko tolong pimpin dia ekk kalau dia nak jatuh tuu…
(diam)
Mawi: Apa2 hal call aku… ok chow.

Mawi letak telepon… lega rasanya ada org yg tolong tgk2kan Marsha… dia tau sekarang ni mustahil kalau dia nak htr Marsha balik since ramai sungguh manusia yg beratur nak amik gmbr & sign dia… Mawi belek2 cincin yg Marsha bagi…

Mawi: (Nak pakai kat mana ni…? Karang aku pakai kat jari manis aku, mesti dorang tanya macam2.. Baik aku pakai kat ibu jari.. kalau dorang tanya, aku jawab laa fesyen…)

Mawi pun sarung cincin tu kat ibu jari dia… senyum…

Dah abih amik gmbr tu, masa nak balik ke hotel, Mawi call Marsha malam tu jugak...

Mawi: Hello? Ko dah tido ker?
Marsha: Kalau sia dah tido, takkan la sia jawab call ni. (gelak..)
Mawi: Ko dah makan ubat blom?
Marsha: Dah..
Mawi: Hmm.. dah, pegi tido cepat…
Marsha: Okey… Mmm.. sayang…
Mawi: Apa…?
Marsha: Pakai tak cincin sia?
Mawi: Pakai laa….
Marsha: (senyum… tak cakap apa2..)
Mawi: Okeylah… aku pun nak tido ni…
Marsha: Gud nite, sayang… I miss u…
Mawi: (senyum..) aku pun…
Marsha: Alaa… tak mau la cakap ‘aku pun’ aja… cakap la betol2..
Mawi: Yelah yelah.. aku pun rindu kat ko jugak… (Hii budak ni..) Dah… cepat tido.. karang ko tak sihat2, tak pasal2 Maestro tak bg buat show AF Tour kat Johor…
Marsha: Okeylah.. sia nak tido ni… Mmm.. sayang nak sia pegi jugak ke kalau batuk sia tak baik2?
Mawi: Wajib pegi!!! Kalau ko tak baik jugak, mak aku ada ubat tradisional. Makan hari ni, esok mesti baik punya…
Marsha: (gelak.. ) Okaylah.. sia tido skrg… Bye, sayang..
Mawi: Bye.. (senyum sampai terlena…)

CERITA INI HANYALAH REKAAN SEMATA2.. takde maknenyerr... muahahaha...

 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari