Saturday, March 18, 2006

Dialog A&F: Cinta Karat

Felix: Maaa.... Lix nak bermanja dgn Ma, boleh???
Akma: Lix... tak boleh la manja2 selalu....
Felix: Kenapa tak boleh, Ma....? I rinnnn..... tau...
Akma: Lix ni... suker nak manja2 tau.... control sikit laa....
Felix: Tak boleh control laaa kalau Ma adaa.... esyy...
Akma: Eeee... ni baru kawan dah macam ni.. kalau dah kawen nanti, tak tau la Lix macam mana nanti....
Felix: Betul laa Ma... kenapala Lix rasa macam ni.... sebelum ni tak penah tau....
Ma: (terdiam....) Lix rasa macam mana kalau jumpa Ma?
Felix: Ntah laa Ma.... rasa macam tak nak balik jer kalau baru lepas jumpa Maa....
Akma: Tak nak balik? Habis tu, nak duduk dgn Ma?
Felix: Kalau boleh, nak dgn Ma selaluuuuuuuu.........
Akma: Lix sayang sangat dgn Ma ke sampai boleh jadi macam ni?
Felix: Akma, My Luvv...... (pgg tgn Akma...)
Akma: (Isyy.. lepas tangan.. bahaya ni...) Err.. Lix datang tak bday Ma nanti? (tukar topic plak..)
Felix: (frust Akma lepas tgn....) Tak..
Akma: (frust Felix tak dtg..) Knapa tak nak datang...?
Felix: Bukan tak nak dtg, tak BOLEH datang...
Akma: Tak boleh? Tadi kata nak jumpa Ma selalu?
Felix: Hmm.. tak boleh... Felix tak ada di KL.... balik Sabah...
Akma: (dah bergenang air mata) Lix tak boleh balik sini ker? Ma nak sangat Lix adaa....
Felix: Ma... Lix ada show di Sabah... Lix janji Lix telefon Ma, okey....??!!
Akma: (dah mengalir air mata... toleh tempat lain tak bg Felix nampak dia nangis...)
Felix: (eh... nangis ker dia ni?) Ma... kenapa tak nak pandang Lix ni....
Akma: (sapu air mata....) tak ada apa... habuk masuk mata lahh....
Felix: (jenguk kat Akma... terkejut Akma tgh nangis...) Sayang... knapa nangis ni....??
Akma: (geleng kepala.. tak jawab apa...)
Felix: (lap air mata Akma... pgg dagu Akma tgk kat dia...) Ma... Lix janji nanti Lix bgtau Maestro.. suruh dia cari ganti Lix untuk show tu, ok... Ma jgn nangis ok.. nanti Lix sedih...
Akma: (dah senyum sikit..) Ok....
Felix: (senyum...) Ma pun tak tahan rindu kalau Lix tak ada, kan???
Akma: (senyum malu sambil angguk2 kepala...)
Felix: (tenung mata Ma....) Lix sayang Ma....
Akma: Ma pun sama....
Akma: Lix datang tau nanti....
Felix: Insya Allah... (senyum...)
Akma: (tepuk manja..) tgk tu.. dia main2 lagi... tak baik tau....
Felix: Essyy... (sambil ngelak...) tak kenaa....
Akma: Felix!!! Jagaa... (nak kejar Felix.... Felix plak dah lari bg Akma kejar dia...)
Felix: Kalau dpt kejar Lix, cubalah.... tak boleh dapat punya... (gelak...)
Akma: Felix!!! Jahat tau.... (dah nak merajuk...)
Felix: (nampak Akma dah merajuk... datang dekat Akma balik... konon nak pujuk..) Ma....
Akma: Lix ni jahat tau… (pukul2 manja…)
Felix: Ni kenapa nak pukul2 Lix ni.... dukung dia baru tau... (sambil tepis2 manja gak...)
Akma: Alaa.. Lix tak berani punya....
Felix: Oooo.. cakap org tak berani ye.... (terus angkat & dukung Akma...) Hah... Ma nak cakap apa skrg?
Akma: LIX!!!! Isyy.. turunkan Ma!!!! Malu lah org tgk.... Please Lix....
Felix: (terus dukung Ma sambil gelak besar...) Tak nak!!.... Hahaha...
Akma: Lixx... pleasee.... nanti org tgk.... Ma malu.... (sorok muka kat leher Felix...)
Felix: (senyum nakal...) Ok... Lix turunkan Ma.. tapi dgn satu syarat....
Akma: Cepatla cakap.... (mata jeling kiri kanan, takut org nampak...)
Felix: (tenung mata Ma...) Ma kena tenguk mata Lix dulu baru Lix cakap....
Akma: (pelan2 angkat muka & cuba pandang mata Felix.. hati dah berdebar2...) Apa dia Lix nak cakap....
Felix: Syaratnya.... (tenung lagi muka Akma....)
Akma: (berdebar2 dah... makin segan sebab Felix still lagi dukung dia & dia terpaksa pgg tengkuk Felix...) Cepatlaa...
Felix: Lix nak Ma cakap sambil tengok mata Lix... yang Ma cintakan Lix, sepenuh hati Ma....
Akma: (terkedu... dah tunduk malu... isyy.. segannya akuu...)
Felix: Ma tak nak cakap, Lix tak nak turunkan Ma... (senyum....)
Akma: Lix ni jahat tau... (slow je Akma cakap...) Mana boleh paksa2...
Felix: (sengih...) Mana ada Lix paksa.. ni syarat jer.... tak nak cakap sudah... Lix tak nak turunkan...
Akma: Yelah yelah... Ma nak cakap la nii....
Felix: (sengih.... cepatla cakap... berat tau ni... aduiiii...)
Akma: (tgk mata Felix..) I luv u....
Felix: Isy... English pulak.... taknak.. nak Bahasa Malaysia jugak...
Akma: (isyy...) Mengada tau.....
Felix: Cepatttlaaaa....
Akma: Ma cintakan Felix... sepenuh hati Ma.... (sambil tgk Felix...)
Felix: (senyum puas hati....) Lagi?? Lagi?? Sekali tak cukup laa Ma...
Akma: Hii.. Felix ni mengada2 lah... cepat la turunkan Ma....
Felix: (Turunkan Akma.. tapi cepat2 peluk pinggang pulak...)
Akma: Felix... nak apa lagi ni.... cubit karang....
Felix: Felix nak Ma nyanyi korus lagu Bertakhta di Hati utk Felix pulak.... nyanyi slow2 sambil tgk Lix...
Akma: Alaaa.... kan dah selalu dah nyanyi sama2.... tak nak laaaa....
Felix: Tu depan peminat.... ni depan Lix sorang.... pls Ma.. for me please....
Akma: Okaylahh... (nak start nyanyi...) Sebelum ku kenall... dirimu siapaa.. (tenung mata Felix...)
Felix: (senyum... sambil pelan2 ambik tangan Akma letak belakang tengkuk dia...)
Akma: (dah blushed...) Aku tak kenali.. apa itu Cinta....
Felix: (peluk Akma erat... sambil senyum tengok Akma nyanyi kat dia......)
Akma: setelah kukenal... dirimu sebenar....
Akma & Felix: (nyanyi sama2..) Kau cinta sejati.. kusandarkan jiwaaaaa... kau cinta sejati.... kusandarkannn... jiiiiwwwaaaaa.......

Dah abih nyanyi...

Felix: Thank you, Ma... (slow je Felix cakap masa ni...) Lix happy sgt....

Felix kiss dahi Akma... Akma plak peluk Felix balik....

Felix: E'ehh... dah habis nyanyi baru Ma nak peluk.... peluk dari tadi kan best....
Akma: Felixx!!!! Suker tau nak usik Ma.... Ma nak balik lah...
Felix: (sengih2...)
Akma: Lix janji tau datang birthday Ma nanti...
Felix: Mmm... Lix kena tanya Maestro dulu... kalau tak boleh, macam mana?
Akma: Alaaa... Lix dah janji tadi.... Lix kena dtg jugak....
Felix: I'll try my best, ok Ma......
Akma: Ceewaaahhh... cakap English la pulakk... tadi tak boleh cakap....
Felix: (sengih lagi...) I hantar u balik, Ma...
Akma: Mmm.. tak apalah Felix, Ma bawak kereta sendiri.... Ma balik dulu tau....
Felix: Aikk... nak balik macam tu je ker? Tak nak salam I dulu?
Akma: Eee.. nak buat apa salam dia.... takde maknenyer....
Felix: Okey... tak nak salam tak per.... (terus paut tgn Akma sambil jalan sama2...)
Akma: Huh? (terkejut Felix tiba2 pgg tgn dia.... dah start malu coz ada dua, tiga org peminat yg nampak...) Lix... org tgk tuuu...
Felix: (diam.. tak cakap apa2.. sengih je kat peminat tuu...) Padan muka... org suruh salam dia tak nak...
Akma: (tatau nak buat apa sbb Felix pgg kuat sgt...)
Felix: Bawak kereta baik2 tau Ma... jgn bawak laju.... Lix tau Ma suka bawak kereta laju2 kan...
Akma: (Jelir lidah kat Felix.... ) Elehh... konon caring la tuu....
Felix: (geram...) Nanti Lix tak datang bday org tu baru tau....
Akma: (dah naik kereta...) Alaa tak heran.... (gelakkk...)
Felix: Isyy.. nak kena ni.. (nak bukak pintu kereta Akma.. tapi Akma cepat2 bukak enjin kereta.. terus blah..)
Felix: (pandang dgn rasa geramm.... tunggulah Ma... jumpa esok, siapla... Aku peluk puas2...)

Muahahahah....

 

Copyright 2007 ID Media Inc, All Right Reserved. Crafted by Nurudin Jauhari